Modernizare Intrarea in Comunitatea Europeana ne cere si schimbarea reglementarilor vamale
Intrarea in Comunitatea Europeana va presupune si o serie de modificari de substanta in ceea ce priveste un teritoriu descris mai putin pana acum, cel vamal. Schimbarile vor avea loc atat in ceea ce priveste capitolele “tehnice” – “tranzitarea” bunurilor prin vama, cat si in ceea ce priveste relatiile dintre Autoritatea Vamala si companii.
In acest moment, legislatia Romaniei sufera un proces de armonizare cu prevederile europene nu doar in domeniul fiscal, despre care s-a vorbit mai mult pana acum, ci si in cel vamal. Se asteapta modificarea legislatiei vamale in primavara acestui an, prin aparitia unui Cod si a unui Regulament vamal, care urmeaza sa fie implementate incepand cu 1 ianuarie 2007. Ne-am gandit ca este bine sa stiti care sunt prevederile noi incluse in acest cod si la ce anume ar trebui sa va asteptati, pentru a putea face fata cu succes schimbarilor din 2007.
Astfel, unul dintre cele mai importante concepte noi este acela de “agent economic autorizat”. Noul concept reprezinta nimic altceva decat un statut privilegiat pe care il vor avea unele companii comparativ cu altele. “Avantajele detinerii acestui statut vor consta in posibilitatea aplicarii unor simplificari ale operatiunilor vamale, dar, in egala masura, si intr-un tratament mai favorabil la eventualele controale efectuate de Autoritatea Vamala”, ne explica Daniel Anghel, Senior Manager, Taxare Indirecta, PriceWaterhouseCoopers. De acest statut nu se vor putea bucura, insa, decat acele societati care dovedesc Autoritatii Vamale ca sunt in stare sa gestioneze operatiunile vamale intr-un mod transparent si corect, iar “proba” se va face in urma unei analize de risc. Analiza evalueaza, intre altele, antecedentele vamale ale solicitantului si solvabilitatea sa financiara, iar “transparenta” in gestionare inseamna de fapt implementarea unor sisteme informatice de gestiune interna, acceptate a priori de catre autoritatile vamale. “Ne asteptam ca importatorii/exportatorii din Romania care nu vor indeplini conditiile de acordare a acestui statut sa nu mai poata beneficia in continuare de procedurile simplificate sau de regimurile vamale suspensive”, explica Daniel Anghel.
De asemenea, proiectul de Cod Vamal, care a fost deja adoptat de catre Senat, se refera la posibilitatea colaborarii intre Autoritatea Vamala si celelalte autoritati (intre care noi notam Fiscul) cu ocazia controalelor efectuate la contribuabil. “Este de asteptat ca, de exemplu, redeventele/drepturile de licenta pe care un importator roman le plateste pentru anumite drepturi de proprietate intelectuala – cum ar fi drepturile asupra marcii de comert, ce au legatura directa cu marfurile importate si vandute ulterior pe teritoriul Romaniei, sa fie identificate mai usor si incluse ulterior in valoarea in vama, cu stabilirea unor datorii suplimentare, precum si amenzi si majorari de intarziere in sarcina contribuabilului”, arata Justinian Cucu, consultant, Global Tax Management.
Sunt de remarcat, insa, si niste prevederi cu caracter de noutate, dar ambiguu prezentate. Astfel, potrivit articolului 225 din proiectul deja adoptat de Senat, Autoritatea Vamala poate(!), daca vrea, sa renunte la majorari de intarziere in cazul in care debitorul plateste datoria vamala intr-un termen de cinci zile de la expirarea termenului de plata, dar si in cazuri in care, din cauza situatiei debitorului, s-ar putea crea serioase dificultati economice si sociale.
De asemenea, noul Cod prevede posibilitatea rectificarii, invalidarii si a modificarii declaratiei vamale in detaliu depuse anterior, lucru care in prezent nu este posibil decat in anumite conditii greu de indeplinit sau cu consecinta suportarii unei amenzi contraventionale. Astfel, problemele producatorilor din industria auto, precum si a celor din alte industrii pentru care rectificarea declaratiei vamale dupa efectuarea importului era obligatorie, si-ar putea gasi, in sfarsit, rezolvarea.
Ramane de vazut in ce masura autoritatile vamale din Romania vor fi capabile sa gestioneze eficient si in concordanta cu practica europeana schimbarile legislative din domeniu.
Noutati despre Antrepozite
In noul proiect de Cod apare notiunea de antrepozit liber. Ea nu difera foarte mult de notiunea de antrepozit vamal din legislatia curenta. Diferenta majora consta in faptul ca antrepozitul liber poate fi infiintat in orice incinta, situata in orice loc din Romania, doar cu aprobarea Autoritatii Vamale, daca aceasta incinta ofera conditiile si dotarile necesare depozitarii in siguranta a marfurilor. Mai mult decat atat, declararea marfurilor se va putea face fara intocmirea de formalitati si completarea declaratiilor vamale.
S-au introdus si prevederi noi privind regimul de perfectionare activa. Una dintre acestea spune ca, pentru bunurile plasate in regim de perfectionare activa si admitere temporara, operatorii economici vor plati dobanzi compensatorii la drepturile de import in situatia in care, la incheierea regimului, bunurile raman in Romania in loc sa fie exportate.