Operatorii din turismul autohton caută resursele şi sprijinul necesare pentru depăsirea crizei actuale şi pentru a putea asigura vacanţele românilor prin repornirea activităţii, adresându-se Guvernului României printr-o scrisoare deschisă. Industria respectivă este una dintre cele mai afectate ȋn contextul epidemiei de coronavirus.
„Odată cu apariția epidemiei Covid-19 și cu instituirea măsurilor de siguranță sanitară, din cadrul stării de urgență și, ulterior, al stării de alertă, activitatea din domeniul turismului a încetat aproape complet, iar cetățenii români care au cumpărat pachete de servicii turistice s-au regăsit în imposibilitatea de a mai efectua sejururile contractate.
În acest condiții, operatorii de turism din România și-au continuat activitatea, inclusiv de la distanță, astfel încât consumatorii să fie informați cu privire la evoluții și să poată beneficia de soluții privind reprogramarea sejururilor și alte beneficii, în compensare”, este scris într-un comunicat.
Această industrie nu mai produce niciun fel de venituri
„Din acest motiv, practic, din luna martie 2020, industria agenţiilor de turism nu mai produce niciun fel de venituri, dar spre deosebire de alte sectoare, volumul de muncă este mult mai mare faţă de o perioadă normală. Această stare de fapte produce efecte negative ȋn lanţ atât la nivelul consumatorilor, al turiştilor, cât şi asupra celor peste 10.000 de angajaţi din agenţiile de turism”, conform comunicatului.
„Operatorii de turism din România trebuie susținuți pentru a face față acestor vicisitudini, atât în interesul cetățenilor români pe care îi deservim, cât și pentru a asigura supraviețuirea operatorilor din România în fața competitorilor din alte țări.” se arată ȋn scrisoarea ȋnaintată Premierului Ludovic Orban.
Agenţiile de turism din România se văd nevoite să apeleze la intervenţia statului ȋn vederea găsirii unor soluţii viabile pe termen scurt şi mediu, ȋn perspectiva relansării activităţii turistice şi a asigurării vacanţelor dorite de români. „Mai batem o dată la poarta Guvernului României, cu steagul păcii şi cu speranţa că solicitările noastre vor fi ascultate. Ne arătăm deschiderea de a conlucra cu autorităţile pentru găsirea unor scheme de suport şi a unui cadru legistlativ adecvat.” declară reprezentantul Asociaţiei Lucrătorilor ȋn Turism
Lipsa unei minime predictibilităţi şi contextul actual incert, determină afacerile din turism să ia măsuri drastice, pe care nu şi le doresc şi care au efecte semnificative atât asupra clientului final, cât şi al angajaţilor şi ȋn final a posibilității românilor de a beneficia de vacanțe, după trecerea momentelor dificile ale epidemiei. „Ne dorim ca ȋmpreună cu autorităţile compente să salvăm turismul, să salvăm vacanţelor românilor şi fiecare să se poată bucura de normalitate, prin responsabilitate ȋn vacanţă.”, se mai arată ȋn comunicatul operatorilor din turism.
„Efectele devastatoare ale crizei resimţite la nivelul industriei turismului se răsfrâng totodată şi asupra ȋntregului lanţ de furnizori dependenţi de activitatea turistică, aşa cum sunt operatorii aerieni, operatorii de transporturi terestre ori ȋntreaga industrie HORECA.
În concluzie, semnatarii acestei scrisori ȋşi arată deplina deschidere pentru realizarea unui parteneriat al speranței cu Guvernul României, prin care acesta să furnizeze suportul necesar pentru sectorul turismului iar, la rândul lor, beneficiarii acestui sprijin să semnaleze deschiderea Guvernului și înțelegerea de către acesta a necesităților cetățenilor care au contractat sau doresc să contracteze pachete de servicii turistice”.
Semnatarii acestei iniţiative sunt:
Asociaţia Lucrătorilor ȋn Turism “Infotripişti”
Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (A.N.A.T.)
BJR Vacanţe
Christian Tour
Holiday Office
Travel Brands
TUI TravelCenter