Un comandant român cunoscut sub pseudonimul Getotac conduce un grup de aproximativ 100 de români și moldoveni în prima linie a războiului din Ucraina.
Plutonul „Getica”, denumit oficial Romanian Battlegroup „Getica”, este recunoscut atât de luptătorii români, cât și de cei ucraineni, fiind format pentru a proteja populația civilă de invazia rusă.
Getotac rămâne anonim pentru a evita identificarea de către serviciile ruse de informații.
De ce s-a implicat Getotac?
Getotac s-a alăturat frontului în ianuarie 2023, după o pregătire intensă începută în 2019. Decizia sa de a lupta în Ucraina a fost motivată de dorința de a proteja civilii și de a contribui la oprirea avansului Rusiei în Europa.
„Am venit în Ucraina încă din ianuarie 2023. Azi-mâine am doi ani. Aveam o anumită pregătire, simțeam că sunt în stare, în primul rând, că dacă nu, nu m-aș fi pornit și, în al doilea rând, motivele îmi erau foarte clare.
Deci, am venit aici ca să protejez populația civilă, ca să contribui la apărarea Ucrainei în fata unei invazii ilegale, care rămâne o invazie legală pornită de Rusia, oricare ar fi povestea propagandei. Și, în al doilea rând, ca să contribui oarecum, atât cât pot, la încetinirea, măcar dacă nu oprirea, rușilor în fața Europei”, a declarat acesta, potrivit adevarul.ro.
Deși nu a fost militar de carieră, experiența acumulată în colaborarea cu un serviciu de informații european și cursurile tactice l-au ajutat să-și asume acest rol.
„Am un anumit specific, dar nu are de a face cu forțele armate. Am avut o anumită colaborare de-a lungul vieții cu un serviciu de informații din Europa și cam asta e singura… Am avut cursuri tactice, sunt instructor de arme de poligon. Mă rog, din experiența și din informațiile mele știam oarecum că Rusia o să încerce ceva și pot să spun că mă pregăteam cam din 2019 pentru asta, în plan privat, făcând cursuri și alte tipuri de lucruri”, mai spune el, conform sursei.
Plutonul „Getica”
Plutonul, format majoritar din români, reprezintă aproximativ 80% din efectivul românesc implicat în Ucraina. Deși Federația Rusă exagerează prezența românilor pe front, susținând că sunt mii de combatanți și sute de pierderi, Getotac afirmă că numărul real este mult mai mic, iar grupul său a pierdut doar un luptător – Rudolf Wittmann, pe care îl consideră un erou.
„Preferăm să nu dăm niciodată o cifră exactă, avem motivele noastre care țin de securitatea operațională, dar așa ca la un efectiv de pluton. Deci nu suntem foarte, foarte mulți, nici pe departe nu avem efectivele care le dă Federația Rusă despre noi.
Federația Rusă vorbește de mii de români aici, de sute de morți. Suntem un efectiv de pluton, s-ar putea să mai fie români prin Ucraina, de mulți nici nu știm. Dar eu nu cred că depășim 100 de români în momentul ăsta care au arma mână în Ucraina. Morți pot să spun că avem unul singur, Rudolf Wittmann, un adevărat erou. Deci oricum am lua-o, suntem foarte, foarte departe de cifrele propagandei Federației Ruse”, a declarat acesta, pentru Adevărul.
Getotac este riguros în procesul de selecție al celor care doresc să i se alăture. Doar unul din zece candidați este acceptat, criteriile principale fiind:
- Motivația sinceră, exclusiv bazată pe convingerea că Rusia a invadat ilegal Ucraina.
- Condiția fizică excelentă, considerată esențială pentru misiuni dificile și supraviețuire.
- Experiența militară, deși nu este obligatorie, este preferată.
Deși implicarea sa este motivată de speranța în apărarea Ucrainei și oprirea agresiunii ruse, Getotac este realist în privința viitorului războiului. El consideră că finalul conflictului nu este aproape, iar situația rămâne extrem de dificilă.
Romanian Battlegroup „Getica” reprezintă un exemplu de solidaritate internațională și de implicare a românilor în protejarea valorilor democratice. Într-un context geopolitic complicat, povestea lui Getotac subliniază sacrificiile făcute de cei care luptă pentru libertate și securitate, chiar și dincolo de granițele propriei țări.
„Noi, în principiu, vrem să știm clar de ce vrea să vină omul la război, înainte de orice. Pentru că pentru bani nu merită. Ca să vii să mori legal, cum se zice, un termen oribil folosit de propagandă, nu acceptăm oameni de genul ăsta. Nu acceptăm ideologii naziste, comuniste, extreme, de orice fel. Și asta e ca și concept.
Și, ca și criterii efective, insistăm foarte mult pe condiție fizică, pentru că e ceva care vedem la tot pasul. Vedem oameni care nu pot să ajungă mai departe de punctul B în misiune, când tot trebuie să mergi la punctul D. Și insistăm foarte mult pe condiția fizică, pentru că e viața omului în joc. Și nu vreau să aduc pe nimeni aici ca să îi pun în pericol viața pentru nimic. Deci, condiția fizică e una.
Experiența militară este de apreciat, recomandăm să aibă experiența militară. Și atunci, condiția fizică și să știi exact de ce vrei să vii la război și să fii convins că Federația Rusă a invadat ilegal Ucraina și că rușii trebuie opriți, astea sunt condițiile care le impunem, mai mult sau mai puțin”, mai spune el pentru sursa citată.