Sony Ericsson a înlocuit vârful de gamă al produselor sale, smartphone-ul P990i, cu o generaţie mai performantă, mai ales la capitolele funcţionalitate şi multimedia. Motivul pentru care Sony Ericsson a ieşit pe piaţă cu un înlocuitor pentru modelul de succes P990i, la numai un an după lansarea acestuia, nu e greu de ghicit. Prin îmbunătăţirile pe care le aduce P1i, compania vrea să îşi adjudece o cotă cât mai mare din segmentul utilizatorilor business înainte de ap
Sony Ericsson a înlocuit vârful de gamă al produselor sale, smartphone-ul P990i, cu o generaţie mai performantă, mai ales la capitolele funcţionalitate şi multimedia.
Motivul pentru care Sony Ericsson a ieşit pe piaţă cu un înlocuitor pentru modelul de succes P990i, la numai un an după lansarea acestuia, nu e greu de ghicit. Prin îmbunătăţirile pe care le aduce P1i, compania vrea să îşi adjudece o cotă cât mai mare din segmentul utilizatorilor business înainte de apariţia competitorului său cel mai puternic pe această zonă, noul Nokia Communicator. Pentru smarphone-ul business P1i, producătorul japonezo-suedez a strâns cam tot ce a găsit mai bun în telefoanele sale de până acum.
A încorporat într-o carcasă metalică cu partea din spate din cauciuc fin softul excelent din modelul W950i, funcţiile avansate de organizer – inclusiv cititorul de cărţi de vizită – şi capacitatea de a comunica prin reţele Wi-Fi a modelului P990i şi tastatura completă „qwerty“ de la M600i. De fapt, e un fel de a spune tastatură completă, pentru că, de fapt, literele împart câte două aceeaşi tastă. Însă tastele au o formă concavă, în aşa fel încât dacă apeşi pe una din părţi tastează o literă, iar pe cealaltă, o altă literă. Sistemul, ingenios conceput de Sony Ericsson poate părea bizar, dar cei care au luat contact cu M600 au realizat că e mai uşor de folosit decât pare la prima vedere.
Nu e BlackBerry, e P1i
Bineînţeles că ecranul tactil nu lipseşte, alături de stylus-ul acum metalic şi el, deci mai rezistent. Ca şi la modelul M sau la unele produse din gama de telefoane Walkman, prin intermediul ecranului se acţionează majoritatea comenzilor, inclusiv răspunsul sau respingerea unui apel, aparatul neavând taste dedicate pentru aceasta. Folosirea stylus-ului nu e neapărat necesară, ecranul mare şi butoanele virtuale mari şi clare permit accesarea comenzilor mai importante şi cu degetele. Din acest motiv, ecranul va trebui curăţat destul de des, iar, pentru că e sensibil la atingere, operaţiunea trebuie realizată cu „tastele“ blocate. La fel, atenţie ca în timpul convorbirii să nu atingeţi cu obrazul ecranul şi să terminaţi fără voie convorbirea.
Pe părţile laterale ale telefonului mai există tastele pentru acces rapid la internet, comanda aparatului foto încorporat, care beneficiază de o cameră de 3,2 megapixeli, rotiţa prin care se face scroll în meniu (la apăsarea ei se accesează submeniurile alese) şi o tastă de întoarcere în meniul anterior (ca la modelele BlackBerry de generaţie mai veche). Tot lateral se află slotul pentru cardurile Memory Stick Micro, care pot extinde memoria disponibilă cu până la 8 GB.
Dotat cu ultima generaţie a sistemului de operare Symbian, P1i este un companion de afaceri devotat, cu cititorul de documente text, calcule tabelare sau prezentări, calculatorul complex şi convertorul valutar şi de unităţi de măsură din dotare. La ele se adaugă un cititor de ştiri în timp real (RSS), browserul pentru navigat pe internet, care permite deschiderea mai multor ferestre simultan, şi, evident, compatibilitatea cu mai multe standarde de mesagerie instantanee (push email), inclusiv BlackBerry. Pentru că mobilul e compatibil cu reţelele 3G, transmisia de date se efectuează la viteze superioare, dar nu la maximum posibil pentru că standardul HSDPA nu e prezent „la bord“.
La capitolul utilizare, P1i punctează la calitatea recepţiei, însă la transmiterea sunetului, interlocutorul va auzi şi toate zgomotele din jur, mobilul neavând un filtru pentru vocea umană foarte performant. Îmbucurător e faptul că, spre deosebire de unele modele anterioare, la P1i vocea din cască nu mai este auzită şi de alte persoane, oricât de tare ar fi dat volumul. În România, telefonul mobil îşi va face debutul la începutul lui septembrie la un preţ încă neprecizat de producător.
Competitori