Zonele Minis, Paulis si Baratca sunt renumite pentru podgoriile lor. Situate intre deal si apele Muresului, aceste localitati ofera un refugiu pentru orasenii din Arad, care si-au construit in aceste zone case de vacanta. Preturile terenurilor nu sunt mari – cele mai bine cotate terenuri rar ating nivelul de 10 USD/mp -, iar privelistile incanta ochiul. Accesul este foarte usor, ceea ce conteaza foarte mult pentru un orasean „dependent” de masina. Localitatea Paulis se afla la numai 20 kilometri de Arad, pe drumul national Arad-Deva-Bucuresti, ceea ce inseamna 10-15 minute de mers cu masina.
Conacul din imagini este de vanzare si, potrivit agentiei E.K.S. Company, ar putea fi foarte usor transformat in pensiune sau resedinta a unei firme, care sa o foloseasca drept casa de odihna pentru angajatii ei. Pretul de vanzare este de 65.000
euro, negociabil, iar investitiile obligatorii pentru aducerea ei in stare de functionare nu ar fi foarte mari: „Cladirea este solida din punct de vedere constructiv si necesita o reamenajare completa a exteriorului si interiorului. In functie de destinatia pe care o va primi in viitor, necesarul pentru aceste lucrari este de 30.000-60.000 euro. Ideal ar fi sa se amenajeze acolo o resedinta, o casa de odihna pentru o societate cu posibilitati financiare, un restaurant select sau o pensiune, in cazul in care s-ar extinde con-
structia”, afirma stefan Kallos, director al firmei de consultanta imobiliara EKS Company, din Timisoara.
Paulisul este o zona istorica
Conacul, construit la inceputul secolului trecut, a fost resedinta de vara a unei familii instarite din Arad. Proprietarii sunt mostenitorii legali ai ctitorilor conacului. „Arhitectura constructiei are un rafinament caracteristic vremurilor de odinioara. Turnul conacului si intrarea cu bolta si coloane confera un sarm ce nu poate fi regasit la constructiile de astazi”, afirma stefan Kallos. Daca s-ar pastra acest aer patriarhal, cladirea ar avea mare succes ca loc de popas pentru turistii care trec dinspre Arad spre Sighisoara si care viziteaza monumentele istorice din Paulis, acolo unde s-au dus lupte aprige in septembrie 1944 si unde in anul 1873 au avut loc miscari populare, in fruntea carora s-a aflat si scriitorul Ioan Slavici. La subsolul conacului exista deja o crama veche, de 160 mp, construita din caramida, in bolti, si care ar putea fi amenajata ca loc de atractie, datorita numeroaselor podgorii din zona – in partea de nord a comunei Paulis se afla multe terase cu vii, ce fac parte din lantul de podgorii ale Aradului, ale caror vinuri sunt apreciate de specialisti. Parterul ar putea deveni un restaurant, iar crama, o vinoteca sau un club. In pretul de achizitie este inclus si terenul, cu o suprafata totala de 5.400 mp. Conacul a avut altadata un parc, cu plante ornamentale si brazi, dar acesta este astazi in paragina si ar necesita el insusi investitii.
Cladirile vechi, cu arhitectura deosebita atrag atentia investitorilor, care vin si le viziteaza; dar putini cumpara. O alta proprietate de acest gen, scoasa la vanzare anul trecut la Rudna, mai mare chiar ca suprafata construita, teren si, implicit, pret – un castel care a si fost prezentat in revista noastra – s-a vandut ulterior cu banii jos. Noua proprietara este o doamna care a copilarit in zona si care astazi este cetatean german.
In orase, cladirile vechi nu au cautare
Daca proprietatile istorice deosebite aflate in medii ecologice, departe de poluarea oraselor, isi gasesc cumparatori, nu acelasi lucru se poate spune despre cladirile istorice, cu suprafata mare, din principalele orase. Fie din cauza situatiei juridice neclare sau contestate de stat, fie din cauza preturilor exorbitante, ele stau de ani buni pe piata. Unele dintre acestea se afla in bazele de date ale agentiilor imobiliare inca din 1991-1992.
Palate de peste 1.000 metri patrati construiti, care au preturi de sute de mii de dolari si care necesita investitii de cel putin inca pe atat, asteapta in zonele ultracentrale sa fie transformate in sedii de birouri sau resedinte pentru diplomati. Un astfel de palat exista de vanzare in Timisoara, situat central, la 100 metri de Catedrala, si are o latura situata spre parc, spre zona verde. Situatia juridica este foarte clara – a apartinut din totdeauna unei societati – privata inainte de 1944, de stat pana-n 1989 si acum iar privata. Pretul este insa foarte mare pentru piata imobiliara locala, de 400.000 dolari, iar investitiile necesare reamenajarii, foarte mari. La un moment dat, atunci cand firmele mari vor avea nevoie de astfel de locatii, si aceste cladiri vor avea cautare. In Bucuresti exista o asemenea cerere formata pe piata, iar in celelalte orase, acest gen de cladiri vor deveni interesante in timp.
Preturile cladirilor vechi pornesc de la 200 USD/mp si ating 400 USD/mp
Din 1991-1992, de cand au aparut pe piata, imobilele vechi, retrocedate au fost scoase la vanzare la preturi de 350-400 USD/mp in Bucuresti si de 200-300 USD/mp in marile orase. Intre timp, si aici preturile au crescut usor, chiar daca nici la preturile anterioare nu existau cumparatori. In Arad si Timisoara, in prezent preturile reale sunt cu 35% mai mari decat anul trecut, din cauza ca proprietarii au facut o „corectie” atunci cand au trecut de la marca la dolar. Acum preturile ating 350-400 USD/mp.
In Capitala au existat tranzactii cu vile vechi la aceste preturi, de ordinul zecilor, in timp ce pe piata oferta este
deja de ordinul sutelor, mult mai mare decat cererea. In Bucuresti, imobilele care poarta amprenta unor arhitecti celebri sau care sunt construite „cu stil” au fost cumparate de investitori privati care le-au renovat si le-au transformat in sedii de birouri pentru companii straine sau in resedinte pentru diplomati. In celelalte orase, tranzactiile au fost insa foarte rare, fiind cautate mai mult constructiile deosebite, din afara oraselor, care aveau si terenuri mari, pentru amenajarea unor spatii de petrecere a timpului liber.
Calificative conac Paulis
Teren: HHHHH
Conacul are un parc de 5.400 mp, care se vinde o data cu cladirea. In plus, proprietarii au depus actele pentru a primi inapoi de la stat un deal din apropiere, pe care odinioara erau cultivate vii.
Amplasament: HHHHH
Resedinta se afla in comuna Paulis, situata la 20 km de orasul Arad, pe drumul national Arad-Deva-Bucuresti. Conacul se afla la 40 metri de drumul national, iar accesul se face pe un drum pietruit. In plus, la 400 metri de parcul conacului se afla malul Muresului, unde se poate pescui. In apropiere, in zona Minis, exista locuri de agrement amenajate in ultimii ani, unde turistii pot servi masa, se pot plimba cu schi-jetul sau pot degusta vinuri din podgoriile locale.
Suprafata: HHHHH
Cladirea are sapte camere, cu suprafete cuprinse intre 30 si 50 mp. Sub ea se afla o pivnita de caramida, cu bolti, cu o suprafata de 150 mp.
Grad de intretinere: HH
Conacul, in paragina, nu a fost locuit recent. Are o structura solida, dar necesita lucrari de renovare atat la interior, cat si la exterior.
Raport pret-calitate: HHHHH
Pretul de pornire este de 65.000 euro, negociabil. Reprezentantii agentiei imobiliare E.K.S Company il considera un pret bun, avand in vedere frumusetea cladirii si marimea terenului aferent. Daca s-ar investi cateva zeci de mii de dolari, el ar putea fi transformat intr-un frumos loc de petrecere a timpului liber, innobilat de sarmul unor timpuri de glorie apusa. Conacul ar putea deveni o pensiune, un restaurant sau o resedinta pentru angajatii unei firme mari.