Prim-ministrul polonez Donald Tusk a lansat un avertisment cu privire la un conflict global, anunță presa internațională. Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia a atacat orașul Dnipro cu racheta Oreșnik.
Amenințarea unui conflict global este reală
Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a tras un semnal de alarmă astăzi, subliniind că amenințarea unui conflict global devine tot mai reală, având în vedere recentele evenimente din războiul din est.
Declarațiile sale vin în contextul unui atac cu rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acțiune, lansată de Rusia asupra orașului ucrainean Dnipro.
Acest incident a escaladat și mai mult tensiunile dintre Rusia și Ucraina, precum și între marile puteri internaționale.
„Războiul din est intră într-o fază decisivă. Simțim că necunoscutul se apropie”, a afirmat Tusk, având în vedere că, în ultimele ore, conflictele au căpătat proporții dramatice.
El a subliniat că pericolul unui conflict global este acum „grav și real”, subliniind intensificarea confruntărilor din zona de conflict.
Declarațiile vin în contextul anunțului făcut de Vladimir Putin
Afirmațiile sale vin în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat, cu o zi înainte, că Rusia a lansat o nouă rachetă asupra Ucrainei, ca răspuns la furnizarea de arme avansate de către Statele Unite și Marea Britanie, permițând astfel Ucrainei să lovească teritoriul rus.
Putin a declarat că acest atac a transformat războiul într-un conflict cu „elemente cu caracter global”, ceea ce a amplificat riscurile și incertitudinile la nivel internațional.
Atacul rus, o escaladare majoră a conflictului
În paralel, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunțat atacul rus drept o escaladare majoră a conflictului, având în vedere desfășurarea de trupe nord-coreene pe teritoriul Rusiei, un alt factor care adaugă complexitate și pericole în contextul geopolitic actual.
Parlamentul ucrainean ar fi amânat o ședință de vineri din cauza „potențialelor probleme de securitate” după atac, a relatat postul public Suspilne, citând surse. Legislatorii au fost sfătuiți să își țină familiile departe de districtul guvernamental din Kiev, iar următoarea ședință ar fi programată abia în decembrie.
Putin a anunțat că noua rachetă balistică, numită Oreshnik (Alunul), a fost dezvoltată ca răspuns la planurile SUA de a produce și desfășura rachete cu rază intermediară și scurtă. El a promis un răspuns „decisiv și simetric” în caz de escaladare.
Militarii americani au afirmat că designul rachetei ruse este bazat pe modelul rachetei intercontinentale RS-26 Rubezh, dar că aceasta este experimentală, Rusia deținând doar câteva exemplare. Pentagonul a confirmat că racheta a fost lansată cu un focos convențional, dar ar putea fi modificată pentru a transporta focoase nucleare.
Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, a descris utilizarea noii rachete de către Rusia drept „o evoluție îngrijorătoare” și a făcut apel la de-escaladare și protecția civililor.