Valoarea contractului este de 161.946.080 lei (fără TVA), circa 37,2 milioane de euro. Proiectul este finanțat din fonduri europene (85%), prin Fondul de Coeziune, şi de Guvernul României (15 %), cu fonduri de la bugetul de stat. Lucrările trebuie finalizată în doi ani de zile. Lucrarea va avea o garanție de 30 de luni.

Implementarea sistemului pilot operaţional ETCS/ERTMS, nivel 2 este primul proiect major finanţat din fonduri europene, prin programul POS-T 2007-2013, aprobat de Comisia Europeană şi contractat de CFR SA.

Proiectul pilot ETCS/ERTMS (de management al traficului feroviar), nivel 2 are ca principal scop întocmirea unui set de reguli de operare din punct de vedere tehnic şi comercial, conform normelor europene. Acest set de reguli de operare, împreună cu echipamentele speciale montate în cale, vor constitui baza de implementare a sistemului ETCS/ERTMS, nivel 2 pe tot Coridorul IV paneuropean.

Potrivit CFR SA, acest proiect ar trebui să ducă la îmbunătăţirea siguranţei circulaţiei, la creşterea capacităţii de transport și a vitezei de circulaţie.

Prin sistemul GSM-R, personalul feroviar din locomotivă va ști exact starea echipamentelor de pe calea ferată. Sistemul ETCS/ERTMS nivel 2 implică utilizarea sistemului ETCS, a instalaţiilor de centralizare electronică (CE), a blocului de linie automat electronic integrat (BLAI) şi a sistemului GSM-R.