Un consorțiu vrea să achiziționeze un pachet majoritar din OMV. Tranzacția ar putea valora între 5,5 și 7 miliarde de dolari

Consorţiu cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater.

Acesta şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, potrivit informațiilor transmise de cotidianul austriac kurier.at

Totodată, sursa menționat notează că oferta consorţiului estimează valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari.

Oferta nu include divizia OMV Petrom

În schimb, oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia. Reuters notează că există un interes din partea consorţiului norvegian pentru divizia de explorare şi producţie a ONV dar susţine că firma Aker BP face parte din acest consorţiu, ci nu Aker ASA.

Ambele publicații subliniază că acest consorţiu a spus că este capabil să garanteze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei, o prioritate pentru Guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.

Chiar și așa, Kurier şi Reuters au precizat că nu este clar cum anume intenţionează consorţiul norvegian să livreze gaze Austriei, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti. Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

Grupul OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care consorţiul îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

„În condiţiile în care OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al OMV.

Situație mai puțin obișnuită pe piața energiei din România

Situație mai puțin obișnuită pe piața energiei din România, ca urmare a instabilității cadrului legislativ, care a dus bulversarea totală a pieței.

Amintim că alimentarea cu gaze a sediilor Engie, cel mai mare furnizor de gaz de pe piaţa din România, este realizată în prezent de către OMV Petrom, în regim de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI).

Conducerea Engie este cea care a decis că este de preferat să nu mai furnizeze gaze direct sediilor companiei, indică surse citate de profit.ro

Decizia a venit în urma analizei disponibilităţii gazelor, a costurilor de achiziţie şi a problemelor create de plata cu întârziere de către Guvern a sumelor compensatorii care depăşesc plafoanele impuse prin diferitele acte normative adoptate în ultimul an. Astfel, Engie a cerut ca activitatea de furnizare să fie preluată de OMV Petrom, FUI desemnat prin rotație pentru luna octombrie de către ANRE.