Un fost om de afaceri britanic în vârstă de 80 de ani, diagnosticat cu cancer la gât, a cheltuit aproape 600.000 de euro din economiile sale de-o viaţă, după ce un agent de vânzări de la Royal Bank of Scotland i-a vândut o pensie de la Aviva, cel mai mare asigurator din Marea Britanie.
Când s-a întâlnit cu consilierul RBS, Norman Hensher deja lua doze mari de calmante şi a fost de acord să-şi pună economiile într-o pensie pe care nu avea să o primească niciodată. De cealaltă parte, Aviva a încasat 575.000 de euro, în timp ce consultantul RBS a câştigat un comision de 18.000 de euro.
Atunci când familia îndoliată a lui Hensher a depus plângere, banca şi asigurătorul au declarat că nu au făcut nimic ilegal. Experţii consultaţi de Daily Mail, însă, susţin contrariul.
Robert Reid, consilier de servicii financiare spune despre acest caz că este "unul dintre cele mai grave exemple de vânzare. Este inacceptabil din toate punctele de vedere. Atât consultantul, cât şi compania de asigurări, ar fi trebuit să ştie că domnului Hensher nu i-au mai rămas multe zile de trăit. În primul rând, e ruşinos că acel consultant s-a gândit să-i ofere o pensie şi că el nu a fost oprit de Aviva sau de RBS. Chiar dacă respectivul client s-ar fi aflat în deplinătatea facultăţilor mintale şi ar fi insistat asupra acestei investiţii, consilierul trebuia să-l refuze".
Acum, cazul domnului Hensher este subiectul unei investigaţii asupra modului în care unele bănci şi companii de asigurări lacome îşi cresc profiturile pe seama celor bolnavi şi vulnerabili.
Hensher a întâlnit în februarie 2007, înainte ca boala lui să avanseze, un agent de vânzări de la care a primit sfaturi referitoare la modul în care să-şi investească averea. În ianuarie 2008, medicii i-au spus că boala lui se extinde, iar în aceeaşi lună, fostul om de afaceri şi-a sunat consilierul. În afară de cei doi, la întâlnire nu a mai fost nimeni prezent, dar din documente reiese că Hensher şi-a dorit o investiţie cu risc scăzut, care să-i mărească veniturile. Potrivit RBS, Hensher părea optimist cu privire la starea sa de sănătate, numai că două luni mai târziu, el a murit.
De asemenea, banca susţine că Hensher a fost avertizat că nimeni nu va moşteni renta sa şi că el a refuzat ca la întâlnire să participe vreo rudă de-a lui.
Hensher a investit aproape 600.000 de euro – bani proveniţi în principal din vânzarea afacerii cu mobilă a familiei sale – într-o asigurare de viaţă cu rentă viageră (platită până la decesul asiguratului). Acestea sunt de obicei cumpărate de oameni atunci când se pensionează.
Hensher ar fi trebuit să trăiască cel puţin un deceniu doar pentru a-şi recupera banii. Însă britanicul nu a apucat nici măcar să-şi primească prima indemnizaţie, pentru că a murit în camera lui de hotel pe 3 martie, cu o zi înainte ca pensia să-i fie plătită.
Familia lui Hensher susţine că el nu se afla în deplinătatea facultăţilor mintale atunci când a semnat actele, pentru că un avocat care l-a vizitat la câteva zile a refuzat să îi întocmească testamentul din cauza stării sale mintale.
"Nu contează modul în care ei încearcă să-şi justifice acţiunile, Norman pur şi simplu nu era în stare să ia o decizie financiară ca aceasta, care implică o sumă atât de mare de bani", a declarat sora lui, Brenda Brooks.
Un purtător de cubânt al RBS a declarat: "Am urmat toate procedurile interne. Dl Hensher şi-a ales anuitatea, chiar dacă i-au fost propuse şi produse alternative. El a fost sfătuit să discute cu un prieten, o rudă sau cu un consilier, dar a refuzat să facă acest lucru. Utilizarea unei garanţii de capital, care ar fi trebuit plătită de Fond în cazul decesului său, a fost, de asemenea, respinsă".
În urmă cu câteva zile, cea mai mare bancă din Europa, HSBC, a primit o amendă de 10,5 milioane de lire sterline (12,2 milioane de euro) şi a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare de 29 de milioane de lire de către autoritatea financiară din Marea Britanie, pentru că a vândut vârstnicilor produse financiare cu durată care în multe cazuri depăşea speranţa lor de viaţă.