Un consum crescut de alcool este legat de un risc mai mare de cancer

alcool, bautura

SURSA FOTO: Dreamstime

Un studiu recent a constatat că un consum crescut de alcool este legat de un risc mai mare de cancer. Există numeroase motive pentru care medicii recomandă un consum moderat al băuturilor alcoolice.

Alcoolul afectează inima, dar și alte organe. Consumatorii de alcool pot observa o creștere a tensiunii arteriale și a valorilor trigliceridelor. Băuturile alcoolice pot provoca, de asemenea, declin cognitiv.

Acum, un studiu a descoperit că reducerea cantității de alcool poate reduce semnificativ și riscul anumitor tipuri de cancer, informează EatThis.

Publicat luna trecută în JAMA Network Open, studiul a implicat peste 4,5 milioane de adulți care foloseau Serviciul Național de Asigurări de Sănătate din Coreea. Vârsta medie a participanților a fost de 53,6 ani, iar 51,5% erau bărbați. După testele de sănătate inițiale din 2009 și 2011, s-a continuat urmărirea subiecților. În acea perioadă, rata cancerului în rândul participanților a fost de 7,7 la 1.000 de persoane.

Ce au descoperit autorii studiului la cei care au redus consumul de alcool?

Autorii studiului au analizat obiceiurile de băut ale celor implicați și astfel au descoperit că persoanele care au crescut cantitatea de alcool consumată în ultimii 6,4 ani au avut un risc mai mare de a fi diagnosticați cu cancer asociat cu alcoolul.

În schimb, susțin autorii, este posibil să se reducă riscul de cancer când este redus consumul de alcool.

Participanții considerați băutori moderați (care consumă mai puțin de 15 grame pe zi) și-au redus riscul de cancer legat de alcool când au renunțat să mai bea. Acest lucru a fost valabil și pentru băutorii înrăiți (30 de grame sau mai mult pe zi) care au redus cantitatea de alcool.

Riscul de a face cancer poate fi modificat prin reducerea consumului de alcool

Acest studiu a descoperit o legătură semnificativă între consumul de alcool și riscul de cancer. În plus, a observat că riscul de a face cancer poate fi modificat prin reducerea consumului de alcool.

Cercetarea „sugerează că riscul de a face cancer poate fi modificat semnificativ prin modificarea cantității de alcool consumat”, susțin medicii Neal D. Freedman și Christian C. Abnet, de la Divizia Epidemiologie și genetică a Institutului Național al Cancerului, din Maryland. Ei amintesc de altfel că ”alcoolul este un factor important de risc pentru cancer”, cele mai mari riscuri observate fiind în rândul persoanelor care beau mai mult de trei pahare de alcool pe zi.

Legătura dintre alcool, cancer și afecțiuni ale ficatului

Societatea Americană a Cancerului nu recomandă mai mult de două pahare de alcool pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.

„Când bem alcool, nu doar ne creștem riscul de a face cancer, dar nici nu ne ajutăm organismul să lupte împotriva bolii. Asta pentru că alcoolul afectează sistemul imunitar, făcându-l mai puțin eficient în detectarea și distrugerea celulelor canceroase”, subliniază Freedman. El recomandă evitarea alcoolului pentru a reduce riscul de cancer, dar și al altor boli cronice, cum ar fi afecțiunile hepatice.