Cazul lui Robert Rosu, avocatul care a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că și-a exercitat funcția, va fi discutat și la Conferința președinților organizațiilor profesionale ale avocaților europeni.
Situație fără precedent în România. Un cunoscut avocat a fost condamnat la ani grei de închisoare. Este vorba despre avocatul Robert Roșu, care a fost condamnat de ICCJ, la cinci ani de închisoar pentru că și-a exeritat profesia.
Cazul nu a rămas ascuns ci a ajuns pe masa organizațiilor internaționale ale avocaților. Mai exact, cazul Robert Rosu urmează să fie discutat și la Conferința președinților organizațiilor profesionale ale avocaților europeni.
Potrivit luju.ro avocații din mai multe colțuri are lumii vor să afle cum un coleg de-al lor din România este nevoit să meargă la închisoare după ce și-a exercitat profesia.
Este vorba despre cazul cunoscutului avocat Robert Rosu, condamndat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ”Ferma Băneasa”. Decizia. a fost pronunțată de ”completul negru de la Înalta Curte de Casație și Justiție, format din judecătorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie.
În acest context, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Barourilor din România de joi, 4 februarie 2021, organizațiile internationale ale avocatilor au fost sesizate cu privire la cazul Robert Rosu.
Cine sunt organizațiile care îl sprijină pe avocat
Printre aceste organizații se numără Consiliul Barourilor și Caselor de Avocatură Europene (CCBE), Asociația Internațională a Avocaților (UIA) și Asociatia Internationala a Barourilor (IBA).
Totodată, cazul Robert Rosu figureaza inclusiv pe agenda Conferintei presedintilor organizatiilor profesionale ale avocatilor europeni, care se va desfășura pe data de 12 februarie 2021 la Viena.
“Comisia Permanenta a luat act de faptul ca in cazul avocatului Robert-Mihaita Rosu au fost sesizate mai multe organizatii internationale: CCBE, UIA, IBA, organizatii profesionale din alte tari. Cazul va figura inclusiv pe agenda celei de-a 49-a Conferinte a presedintilor organizatiilor profesionale ale avocatilor europeni din 12 februarie 2021 la Viena.
UNBR va organiza in curand o conferinta-dezbatere online cu tema principala: ‘Probleme sistemice in justitie privind incalcarea drepturilor fundamentale. Audierea avocatului ca martor impotriva clientului’”, se arată în mesajul transmis UNBR.