În momentul de față, tabloul macroeconomic al României este caracterizat de o incredibilă serie de recorduri negative, care nu pot avea decât o singură consecință: venirea F.M.I. în România și introducerea de măsuri de austeritate, avertizează Cristian Socol.
Probabilitatea ca după alegeri Guvernul PNL să aplice un foarte aspru set de măsuri de austeritate este foarte mare, atrage atenția cunoscutul economist Cristian Socol.
Liberalii vor aduce F.M.I. în România și vor arunca vina pe instituția internațională, arată economistul, în condițiile în care tabloul economic actual se prezintă dezastruos pentru România.
Colecție de recorduri negative
Dincolo de ieșirile publice ultra-optimiste ale guvernanților, datele oficiale și estimările unor organisme precum Consiliul Fiscal vorbesc despre o gravă prăbușire economică în 2020 și, ceea ce este și mai rău, regresul PIB vine însoțit de mari dezechilibre macroeconomice.
Trebuie precizat faptul că și Comisia Europeană a emis avertizări similare la adresa Bucureștiului.
”Deficit comercial de 10 miliarde euro (record, cu 500 milioane euro mai mare decât în aceeași perioadă din 2019), a 4 a cea mai ridicată rată a inflației dintre țările UE, rata record a șomajului în ultimii ani, 1,6 milioane de salariați au trecut prin șomaj tehnic, deficit bugetar de 50 miliarde lei la 7 luni adica 4,7% din PIB (record, dublu față de întreg anul 2018), explozia datoriei guvernamentale la peste 40% din PIB (record, împrumuturi de peste 120 miliarde lei în 10 luni).
”F.M.I. – vinovatul de serviciu”
Estimări Consiliul Fiscal pentru anul 2020: cădere economică record de 6% din PIB, deficit bugetar record de 9,4% din PIB, necesar de finanțare record de 13% din PIB, datorie guvernamentală record, ce va depăși 45% din PIB.
Având în vedere acest tablou macroeconomic, ce probabilitate există ca după alegeri, sub umbrela unui acord cu FMI – care va fi folosit bineînțeles pe post de vinovat de serviciu – să înceapă un program sever de austeritate, cu cresteri de taxe si impozite, taieri de venituri și scădere dramatică a puterii de cumpărare?”, a scris sâmbătă Cristian Socol pe Facebook.
Trebuie precizat că o posibilă soluție pentru redresarea situației ar putea consta în fondurile europene. Dar Comisia Europeană a impus o serie de condiționalități pentru acordare unei mari părți din bani ce țin tocmai de rezolvarea dezechilibrelor majore din economia românească.
Așadar, o mare parte din finanțarea oferită de Comisia Europeană poate fi asimilată unui împrumut F.M.I.