În cel mai recent interviu acordat CNBC, Paul Tudor Jones a vorbit despre perspectivele economice ale SUA și temerile privind o recesiune. La finele anului trecut, Paul Tudor Jones anticipa intrarea SUA, în următoarele luni, într-o recesiune clasică, care, susținea el, ar urma să dureze 300 de zile și în care bursa va scădea cu 10%.
În plus, el credea că bursa ar urma să-și revină abia în momentul în care Rezerva Federală Americană se va opri din majorarea ratei dobânzii.
Rezultatul va fi o recesiune
„Acum am ajuns într-o fază intermediară, avem ciclul financiar. Ciclul financiar, care este ceea ce ne uităm la nivel intern, este combinația dintre boom-ul/căderea evaluării datoriilor istorice și a activelor. Deci, dacă vă gândiți la perioada post-covid, putem vedea că am avut această creștere masivă a datoriilor și o creștere masivă a evaluării acțiunilor. Practic, s-a creat un boom în acest ciclu financiar”, a declarat miliardarul american.
El a continuat: „Asta s-a întâmplat în 1990, asta s-a întâmplat și în 2000, asta s-a întâmplat în 2008. Ciclul nostru financiar, vârful creșterii totale a datoriilor plus evaluarea bursieră a avut loc în septembrie 2021. Din punct de vedere istoric, este vorba despre o problemă care continuă așa de doi ani și care mușcă puternic. Rezultatul va fi o recesiune”.
În opinia sa, „sunt șanse foarte mari, pe baza celor mai recente episoade financiare, să fim pe punctul de a intra într-o recesiune în trimestrul al treilea”.
Paul Tudor Jones a devenit cunoscut pe piețele financiare internaționale în 1987, când a anticipat, în mod corect, prăbușirea acțiunilor din Lunea Neagră, observând că bursa americană mergea pe o traiectorie care urma același drum care a dus la crahul din 1929.
Prognoza Bank of America
La finele lunii trecute, directorul general al Bank of America, Brian Moynihan, afirma că deși inflația dă semne de răcire, economia SUA se confruntă chiar și acum cu o ușoară recesiune. Directorul general de pe Wall Street a făcut o prognoză potrivit căreia inflația va cunoaște o ușoară încetinire din cauza activității de consum în curs.
Această predicție este în concordanță cu avertismentele mai multor bănci de pe Wall Street cu privire la posibile turbulențe, pe măsură ce banca centrală își va continua campania de înăsprire a politicii monetare. Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor de nouă ori în decurs de un an, ca răspuns la rata ridicată a inflației din ultimii 40 de ani.
Banca americană estimează o contracție a PIB-ului
Bank of America prognozează o contracție a PIB-ului de aproximativ 0,5%-1% în 2023, urmată de o creștere pozitivă ulterioară în 2024.
Banca notează că inflația prezintă unele semne de slăbire, în timp ce activitatea economică din SUA continuă să funcționeze bine, în ciuda unei recesiuni minore care se poate ivi la orizont.
Îngrijorările legate de recesiune în 2023, negate
În paralel, Larry Fink, directorul general al BlackRock, a respins îngrijorările legate de o recesiune în 2023, citând volumul semnificativ de stimuli care propulsează economia prin infrastructură, tehnologie și legi menite să reducă inflația.
„Aceste trei proiecte de lege însumează un pachet de stimulente de un trilion de dolari care va fi aplicat în următorii ani”, a declarat şeful celui mai mare manager de active din lume.