Jurnalistul Liviu Alexa spune că oligarhul rus Oleg Deripaska, aliat pe față al lui Vladimir Putin, cu o avere estimată la șapte miliarde de dolari, a primit de la autoritățile din România circa 276 de milioane de euro în ultimele 4 luni ale anului prin companiile pe care le deține în România, ARL Cluj și Strabag.
Ce legături are Oleg Deripaska cu România?
Oleg Deripaska deține în România Hotelul Grand, aflat sub franciza Marriott, dar și două firme puternice în domeniul construcțiilor de drumuri: Strabag și Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj. Grupul austriac STRABAG a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri record de 16,1 miliarde de euro și un profit de un miliard de euro, arată strictsecret.ro.
În România, prin subisidiara STRABAG și prin Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL), doar în ultimele 4 luni de zile, Deripaska a reușit să primească licitații publice de 276 de milioane de euro, luând proiecte licitate de CNAIR, dar și lucrări importante din diverse municipii reședință de județ ale patriei.
Firma de la Cluj a câștigat atât de multe proiecte în 4 luni (99 de milioane de euro) încât își va depăși cu mult cifra de afaceri din 2020:
STRABAG România a câștigat și ea la fel: cu proiectele din ultimele 4 luni, își va egala cifra de afaceri din 2020.
La Cluj, compania e condusă de Dan Mihancea, administrator care a fost subiectul unui scandal imens acum ceva vreme, care a arătat opiniei publice cum câștigă ARL contracte. De exemplu, angajându-l la acea vreme pe fiul șefului Direcției de Drumuri și Poduri Cluj.
Ilie Băruță a fost numit director al DRDP Cluj, în data de 11 august 2017. După două zile de la numirea lui Radu Băruță în funcția de director general al DRDP Cluj, mai exact în data de 16 august 2017, pe adresa instuției este expediată o împuternicire emisă de Antrepriza de Reparații și Lucrări, pe scurt ARL SA, prin care inginerul Ionuț Tudor Băruță, fiul directorului general Radu Ilie Băruță era împuternicit să reprezinte societatea privată la licitația de 16 milioane de lei.
După această împuternicire, mai mulți angajați de la DRDP Cluj au refuzat să mai deruleze procedura invocând infracțiunea de conflict de interese. Dincolo de amenințările de rigoare cu datul afară, replica directorului Băruță a fost aceea de a apela la Serviciul Juridic, de unde a primit un document, care, culmea, arată că nu e vorba de conflict de interese. Pentru a evita să fie acuzat direct de conflict de interese, directorul Băruță a refuzat să semneze contractul, datat 11 octombrie 2017. Deși numele lui Radu Ilie Băruță apare, în clar, pe contract, semnătura aparține unui director adjunct Ioan Crișan.