Fondatorul Grampet Group Gruia Stoica a învins statul român la CEDO.

Grampet Group este prima multinațională a României, premiată cu mai multe distincții internaționale. Iar victoria lui Stoica la CEDO este cea dintâi repurtată de un om de afaceri autohton cu greutate. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat condițiile inumane de arest preventiv în care Stoica a fost ținut în dosarul fabricat de DNA.

România a nesocotit interzicerea torturii prin Convenție: „Reclamantul avea un spațiu personal foarte mic, mai puțin de 2 mp… O astfel de lipsă de spațiu trebuie considerată atât de gravă, încât dă naștere unei prezumții puternice de încălcare a art. 3 din Convenție”

Marți, 24 septembrie 2019, judecătorii Faris Vehabovic (președinte), Iulia Antoanella Motoc și Peter Paczolay au stabilit că România și-a torturat un cetățean, prin menținerea în condiții de arest preventiv sub orice critică.

Statul român a încălcat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura: „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

Hotărârea definitivă prin care CEDO a stabilit că lui Gruia Stoica i-au fost încălcate drepturile, prin menținerea în condiții oribile de arest preventiv, timp de aproape o luna, cât a stat în arestul Poliției Capitalei (29 ianuarie – 25 februarie 2014).

Stoica a fost reținut de către DNA pe 29 ianuarie 2014  și a rămas în arest preventiv timp de trei luni și jumătate, până pe 10 mai 2014.

De asemenea, omul de afaceri a reclamat la CEDO încălcarea dreptului la viață privată, prin aceea că Direcția Națională Anticorupție a oferit presei interceptări din dosarul sau, precum și faptul că, în timp ce era plasat în arest la domiciliu, polițiștii au intrat peste el în casă, chiar și la ora 4 dimineață, fără să aibă mandat în acest sens.

Gruia Stoica a fost apărat de către avocatul Ovidiu Budușan, de la casa de avocatură Budușan, Albu & Asociații.