Miklas Tamas Gaspar, filozof, scriitor, fost editorialist al opoziției democratice și membru al primului parlament ales în mod liber, a murit la vârsta de 74 de ani. Scrierile, prelegerile și conversațiile sale au constituit un exemplu pentru mai multe generații despre ceea ce poate însemna „angajamentul intelectual”, „conștiința civică” la cel mai înalt nivel.

Portalul literar Litera a anunțat vestea pe pagina sa de Facebook, pe care familia a confirmat-o, după cum transmite 24.hu.

Cine a fost Miklas Tamas Gaspar

Miklas Tamas Gaspar s-a născut la 28 noiembrie 1948 la Cluj-Napoca, unde a absolvit filosofia la Universitatea Babeș-Bolyai în 1972. Până în 1978, a fost redactor al revistei literare Utunk, după care s-a mutat în Ungaria. Până în 1980, a predat la Facultatea de Științe Umaniste a Universității Eotvos Lorand ca cercetător asociat la departamentul de istorie a filosofiei, dar și-a pierdut locul de muncă din cauza „atitudinii sale opozante”.

Între anii 1986 și 1988, a predat în SUA, Marea Britanie și Franța, continuându-și studiile la Universitatea Oxford. La începutul erei post-socialiste, în 1989, s-a angajat într-un program liberal și a fost lider al Alianței Democraților Liberi.

Primul său volum de eseuri a fost publicat la Cluj-Napoca în 1975, fiind vorba de „Șansele teoriei”. Ulterior, i-au fost publicate conceptele în două volume și lucrările filosofice „Situația și Lumea de dincolo”, iar cel mai recent, în 2021, Antithesis, care a adunat studiile sale de după trecerea mileniului.

A fost membru al Parlamentului ungar în calitate de reprezentant al Alianței Democraților Liberi din 1989 până în 1994. Între 2010 și 2011 a fost președinte al Stângii Verzi extraparlamentare.

Tamas era, de asemenea, cunoscut drept unul dintre cei mai vocali oponenți ai guvernului maghiar condus de Viktor Orban și al partidului Fidesz, precum și al capitalismului și neoliberalismului.

Suferea de o boală teribilă

Anul trecut, Tamas a vorbit despre boala incurabilă de care suferea, cancer, împotriva căruia urma un tratament intensiv.

„Trebuie să spun că aceasta este o boală incurabilă care poate fi menținută într-o stare tolerabilă cu un tratament intensiv. Acest tratament îmi testează destul de mult corpul, așa că uneori sunt mai bine, alteori mai puțin.

Dar chiar dacă nu e atât de mult ca înainte, pot să muncesc, nu mă deranjează când mă gândesc, nu mă doare, sunt puțin mai slab, de fapt, sunt mult mai slab decât ar trebui să fiu, dar nu există nicio amenințare directă la adresa vieții mele în acest moment”, spunea acesta, într-un rar interviu. „Sunt grav bolnav și vreau să trăiesc, experimentez și asta”, a declarat el.

Sursa: Danmay – Wikipedia

Anunțul morții sale este deplâns de lumea politică din Ungaria

„Ca scriitor public, intelectual clasic și om politic, TGM a luptat toată viața pentru o Ungarie bună și iubitoare”, unde „luptăm pentru cei mai săraci”, „nu călcăm în picioare” drepturile omului, „avem responsabilitate unii pentru alții și mediul nostru” și „condamnăm extremiștii”.

Conform propriei sale recunoașteri, filozoful și-a schimbat de mai multe ori părerile sale politice, dar adevăratele sale opinii nu s-au schimbat niciodată. „Era de stânga, era verde, era democrat”, a declarat copreședintele Partidului Verde din Ungaria, Peter Ungar.

De asemenea, premierul maghiar, Viktor Orban a reacționat și el într-un mesaj pe Facebook.

„Un vechi luptător pentru libertate a murit. Dumnezeu să te binecuvânteze, TGM”, a scris Orban în postare.