Pe cerul Chinei, a putut fi văzut un fenomen meteorologic extrem de rar. Este vorba despre un curcubeu de foc. Imaginile postate pe internet au devenit virale.
Recent, un nor irizat a putut fi văzut pe cerul Chinei, captivând oameni din toată lumea. Acesta este extrem de rar, iar imaginile de pe internet au devenit virale.
Fenomenul meteorologic poartă denumirea de „curcubeu de foc” și este cauzat de picăturile de apă dintr-un nor de dimensiuni uniforme, care reflectă lumina soarelui. Această formă de reflectare produce iluzia de culori, astfel captând atenția privitorilor.
Cum se produce „curcubeul de foc”
Acest fenomen nu poate fi provocat artificial și se poate produce numai în anumite condiții macro-meteorologice. Mai exact, lumina soarelui să strălucească pe un cer parțial însorit și în același timp să se reflecteze în picăturile de apă. De asemenea, picăturile de apă trebuie să fie de aproximativ aceeași dimensiune și trebuie să se afle la o distanță uniformă una de cealaltă, pentru a face posibilă reflecția și separarea culorilor.
Atunci când lumina soarelui intră în picăturile de apă, se reflectă și se descompune în toate culorile spectrului vizibil: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet.
Fiecare culoare are propria lungime de undă, și datorită indicelui de refracție a apei și a unghiului de înclinare a luminii, aceste unde se separă în interiorul picăturilor de apă. Astfel, rezultă un spectacol al naturii, asemănător unui curcubeu de foc.
„Red sprites” pe cerul României
Un fenomen meteorologic inedit a a avut săptămâna trecută și în România. Pe cerul din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, au apărut descărcări electrice, cunoscute sub denumirea de „Red sprites”.
„Ziua de ieri (13 iulie 2023) a fost realmente unică! Mai jos, veți regăsi un tip de descărcare electrică, „Red sprites”, surprins în premieră pe teritoriul țării noastre, mai exact, în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.
Aceste descărcări electrice, deși gigantice, nu sunt atât de luminoase precum cele convenționale și se vor semnala deasupra sistemelor convective severe, coincizând cu trăsnetele pozitive.
Ce le face atât de speciale? Sunt rare, sunt aproape întotdeauna roșii, structura lor variază extrem de mult, ating altitudini și de peste 95km și sunt extrem de greu de reperat cu ochiul liber, durata lor de manifestare fiind de ordinul milisecundelor”, este mesajul postat, joi, pe contul de Facebook „Furtuni România – Prognoze, avertizări şi analize meteo”.