S-a zguduit pământul. Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 s-a produs miercuri în provincia Malatya din estul Turciei. Autoritatea pentru dezastre şi situaţii de urgenţă a ţării a oferit mai multe informații.
Autoritatea dezastre şi situaţii de urgenţă a ţării din Turcia, AFAD, informează că s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,9 în provincia Malatya din estul țării. Seismul a fost înregistrat miercuri, 16 octombrie, la ora locală 10:46.
S-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,9 în Turcia
Nu au fost raportate pagube sau victime până la momentul publicării acestui articol, conform Reuters. Centrul Seismologic European Mediteranean a evaluat că seismul a avut o magnitudine de 6,1 şi s-a produs la o adâncime de 9 km sub pământ.
De asemenea, americanii de la USGS au înregistrat un seism cu magnitudine de moment 6. Potrivit specialiștilor, a fost înregistrat la o adâncime de 10 km, cu epicentrul la 18 km vest de Doganyol.
A fost înregistrat un seism și în România
Amintim că a fost înregistrat un seism și în România. Marți dimineață, la ora 6:30, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 2,9 în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a oferit mai multe informații. Potrivit acestora, seismul s-a produs la o adâncime de 113,3 km și a fost resimțit în apropierea orașelor Buzău (47 km nord), Focșani (48 km vest), Sfântu-Gheorghe (73 km sud-est), Brașov (79 km est) și Ploiești (80 km nord-est). Deși magnitudinea nu a fost una semnificativă, evenimentul subliniază activitatea seismică constantă din regiune.
Ultimul cutremur de o magnitudine mai mare, respectiv 5,4, s-a produs în aceeași zonă pe 16 septembrie 2024, la ora 17:40, în județul Buzău, tot în zona seismică Vrancea. Acest seism a avut loc la o adâncime de 152,53 km și a fost resimțit puternic în mai multe orașe din România, inclusiv la București.
Seismul a afectat următoarele orașe:
- Sfântu-Gheorghe (52 km sud-est);
- Brașov (54 km est);
- Buzău (62 km nord-vest);
- Focșani (70 km vest);
- Ploiești (72 km nord).
Au fost înregistrate mai multe seisme în România
În anul curent, România a înregistrat mai multe cutremure cu magnitudini peste 4. Este vorba despre următoarele:
- 10 august. Un seism de 4,7 a zguduit județul Arad, în zona Banat, la o adâncime de doar 5 km. Acesta a fost resimțit în apropierea orașelor Arad, Deva, Hunedoara și Reșița;
- 6 august. Un seism cu magnitudinea 4,1 s-a produs la o adâncime de 140 km, în județul Vrancea, fiind resimțit în orașe precum Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe și Brașov;
- 1 august. Un seism de 4,4 a avut loc la o adâncime de 128,8 km, tot în Vrancea, fiind resimțit în orașe precum Focșani, Buzău și Brașov;
- 7 mai. Un seism cu magnitudinea de 4,1 a avut loc în județul Buzău, la o adâncime de 140 km, afectând zona Focșani, Buzău și Brașov;
- 29 februarie. Un seism cu magnitudinea 4,2 a zguduit județul Buzău, la o adâncime de 140 km, resimțit în orașe precum Sfântu-Gheorghe, Brașov, Buzău și Focșani;
- 15 ianuarie. Un seism de 4,3 s-a produs în județul Vrancea, la o adâncime de 80 km, afectând orașele Focșani, Sfântu-Gheorghe și Brașov.