România ar putea fi zguduită de un cutremur de 7 grade

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade s-a produs astăzi, 16 septembrie 2024, la ora 17:40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 126,8 kilometri, în apropierea oraşelor: 56 km nord-vest de Buzău, 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 59 km est de Braşov, 67 km vest de Focşani, 69 km nord de Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei seismice Vrancea, unde, din doi în doi ani, se poate produce un astfel de seism. Ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 grade pe scara Richter a fost aproape de cât a arătat iniţial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5 grade pe scara Richter.

Acesta a precizat că, din analizele realizate de specialişti, o dată pe secol, în Vrancea, se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar de peste 7 grade pe scara Richter.

„Cutremurul a avut o magnitudine de 5,4 şi intensitatea în epicentru de V. El s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind 100 de staţii introduse în localizare. Acesta s-a resimţit si la Bucureşti, a fost mult mai puternic resimţit în Moldova, la Chişinău. Cutremurul face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde cel puţin o dată la doi ani are loc un cutremur cu magnitudinea peste 5. Am avut unul mai mare în 2018, de 5,8, unul de 5,4 în 2022. Deocamdată nu există nicio replică. Dacă erau replici, trebuia să se producă până acum”, a explicat, luni seară, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Următorul cutremur devastator va avea loc peste 16 ani

De pe 2 ianuarie 2024 până astăzi, 16 septembrie 2024, au avut loc mai multe cutremure în România. Astfel că, unii români au început să se întrebe când și unde va avea loc următorul cutremur devastator din România.

Din punctul de vedere al celebrului seismolog Gheorghe Mărmureanu, următorul cutremur devastator va avea loc peste 16 ani, adică în anul 2040. El efectuează calcule zilnice. În următorii zece ani, nu se așteaptă la un cutremur mare în România. În caz contrar, va anunțat timp timp populația țării. Potrivit spuselor sale, cele mai vulnerabile zone din Capitală sunt cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii. La popul opus, cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt cele mai sigure datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a explicat el în cadrul unei intervenții TV.

Gheorghe Mărmureanu
Gheorghe Mărmureanu (SURSA FOTO: INFP)