Intrarea în incapacitate de plată a guvernului SUA și spectrul depășirii plafonului datoriei publice domină în prezent titlurile de primă pagină din media, dar acestea încă nu au mușcat prea mult din piața de acțiuni.
Spre exemplu, vineri, indicele S&P 500 a închis în creștere cu 0,7% și este acum cu doar 2% sub maximul absolute atins pe 18 septembrie, de 1725,52. Ceva mai afectat de ultimele știri cu falimentul guvernului și plafonul datoriei a fost indicele Dow Jones, care, deși a recuperate vineri 0,5%, este cu 3,9% sub nivelul record de circa 15.677, atins tot pe 18 septembrie.
“Se pare că pieței nu-i pasă așa de mult dacă incapacitatea de plată a guvernului va ține o zi sau câteva săptămâni. Ea poate deveni o îngrijorare dacă săptămânile se transformă în luni. Dacă se întinde pe 3-4 săptămâni, aceasta ar putea mușca o porție importantă din PIB, din încrederea consumatorilor și ar avea impact asupra câștigurilor”, spune Barry Ritholtz, Chief Investment Officer al Ritholtz Wealth Management.
Cât de mare ar putea fi mușcatura din PIB, asta e un subiect de dezbătut. Fiecare săptămână de incapacitate de plată a guvernului va lua 0,3 puncte procentuale din PIB, potrivit Standard & Poor’s. Macreconomic Advisers estimează impactul incapacității de plată cam la jumătate de punct din PIB în primele două săptămâni, iar dacă se va prelungi cu alte trei săptămâni, atunci ar mușca 0,5 puncte procentuale din creșterea PIB. Dacă incapacitatea de plată a guvernului va dura toată luna octombrie, ei estimează că creșterea PIB-ului trimestrial va mai mică cu 0,7 puncte procentuale.
Oricare ar fi impactul real, economiștii sunt de acord că absența cheltuielilor federale și efectele indirecte ale prelungirii suspendării a 800.000 de funcționari federali se vor resimți asupra economiei, vor afecta o economie care va produce sub potențial. Iar aceasta va mușca din profiturile corporațiilor și piața va observa cu siguranță.
“Dacă nu facem nimic, riscăm să avem o corecție de 20%-30% a pieței dacă incapacitatea durează o lună sau mai mult”, spune Ritholtz.
Să sperăm că unele capete limpezi vor prevala și există unele așteptări ale unui acord atât în privința deblocării cheltuielilor guvernului, cât și a plafonului de datorie public. Dar dacă starea de incapacitate de plată va dura o lună sau mai mult, iar termenul-limită de 17 octombrie în privința plafonului datoriei publice va trece fără nici o acțiune, atunci vom avea un haos economic.
Un CUTREMUR de proporții stă să zguduie America
6 octombrie 2013, 20:15
Ultima modificare în 6 octombrie 2013, 23:15
După ce a țâșnit spre maxime istorice în urma deciziei Federal Reserve de a nu reduce ritmul tiparniței de dolari, Wall Street tremură acum în fața unui dezastru ce stă să zdruncine încrederea investitorilor.
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Paralizie în SUA: Lockheed Martin trimite 3.000 de salariaţi în concediu fără plată
- China emite cel mai înalt nivel de alertă pentru taifunul Fitow
- Circulaţie rutieră restricţionată pe pasajul Doamna Ghica, sâmbătă
- Investitorii germani caută şi alte oraşe din Ardeal, după ce Sibiul „şi-a epuizat potenţialul”
- O comisie parlamentară recomandă excluderea lui Silvio Berlusconi din Senatul italian
- Jaf la un magazin de lux din Paris
- Volkswagen investeşte 4,1 miliarde de dolari în fabrica din Brazilia
- Mai multe organizaţii intentează proces agenţiei britanice de spionaj pentru violarea vieţii private
- Lulache, Nuclearelectrica: „Ne preocupăm să facem bancabil proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă”
- DEUTSCHE WELLE: „Dispoziţie rusească pentru Tiraspol şi Comrat: complicaţi relaţia cu Chişinăul!”