Chamath Palihapitiya este un om de afaceri miliardar, originar din Sri Lanka, stabilit în SUA. Este fondator şi preşedinte al„Social Capital”. Palihapitiya a fost șef executiv la Facebook în perioada 2007- 2011
Lipsa reglementărilor
Palihapitiya a declarat că riscurile sunt rezultatul mai multor provocări care afectează sectorul crypto, în principal lipsa reglementărilor, potrivit Finbold.
El a avertizat că riscurile ar putea avea un impact negativ asupra viitorului Bitcoin dacă nu se va face ceva acum din punctul de vedere al reglementării. Potrivit lui Palihapitiya, Bitcoin trebuie să aibă un set comun de parametri, cum ar fi posibilitateak de a monitoriza riscurile din jurul activului.
Practic, susține el, părțile interesate trebuie să se concentreze asupra acestui aspect pentru a proteja viitorul criptomonedei.
În absența reglementării, riscurile sistemice se vor acumula
„Marea problemă este aceea că, în absența oricărei supravegheri de reglementare, riscurile sistemice se vor acumula. Acum ne confruntăm cu un risc sistemic uriaș, în mare parte în jurul Bitcoin”, a spus el.
Cum ar trebui reglementată Bitcoin?
Miliardarul, care este un susținător al criptomonedei, a declarat că Bitcoin ar trebui reglementată cu orice preț. El a recomandat ca Bitcoin să fie clasificată ca titlu de valoare, în principal datorită volumului și dimensiunii pieței.
Palihapitiya spune că a studiat și alte probleme care afectează sectorul crypto și care pot fi rezolvate prin reglementări. De exemplu, el a criticat finanțele descentralizate (DeFi), menționând că modelul introduce riscuri mari pentru investitorii de retail și pentru schimburile de criptomonede.
La nivel global, activele crypto sunt în mare parte nereglementate.
Prăbușirea Bitcoin continuă
Luna trecută, Bitcoin se tranzacționa sub 18.600 de dolari pe coasta de est a SUA, fiind cea mai mică valoare din 13 decembrie 2020. Pe 10 noiembrie 2021, Bitcoin a atins un maxim istoric de 68.991 de dolari, iar de atunci a pierdut peste 72% din valoarea sa.
Eteherum, a doua cea mai populară monedă digitală, a pierdut aproape 10% din valoare. Piețele bursiere s-au prăbușit din cauza temerilor că băncile centrale, confruntate cu o inflație record, vor fi prea agresive în politica monetară.
Factorul declanșator al prăbușirii criptomonedelor pare să fi fost o vânzare masivă de către investitori, pe fondul temerilor crescute privind inflația, precum și întreruperea retragerii de către serviciul de creditare crypto Celsius. Investitorii continuă să stea departe de activele mai riscante, ceea ce se reflectă și pe piețele de valori.