Un semnal de alarmă în acest sens vine de la directorul Observatorului Seismologic. Într-un interviu acordat recent, acesta a vorbit despre seismele din România, dar și despre momentul în care ar trebui să devenim îngrijorați.

Potrivit acestuia, Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa, însă un cutremur cu adevărat periculos este unul de peste șapte grade Richter. El a precizat că un astfel de seism ar putea afecta toată zona Europei.

Totodată, seismologul a vorbit și despre modul în care sunt analizate seismele care se produc. Ioan Verdeş susține că se cunoaște foarte bine zona de unde cutremurul pleacă, dar și ce magnitudine are.

În ceea ce privește pericolul, el susține că totul depinde și de locul unde s-a declanșat cutremurul, dar și de daunele pe care acesta le poate produce.

Cel mai periculos seism din zona Vrancea

„Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa am putea spune. Cutremurele din Vrancea pot să afecteze toată zona Europei şi atunci toţi sunt interesaţi de zona aceasta. Avantajul nostru este că ştim exact zona din care pleacă cutremurele şi mai ştim şi care este magnitudinea ca un cutremur să fie distrugător. Dacă avem un cutremur peste şapte grade Richter abia atunci un cutremur este periculos.

Un cutremur este la fel de periculos şi pentru locul din care pleacă şi pentru locul în care ajung undele seismice. Dar într-o zonă mai îndepărtată de epicentru avem nişte unde însumate, care pot produce daune mai mari”, a explicat directorul Observatorului Seismologic „Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia, Ioan Verdeş.

Seismologul a vorbit și despre modul în care funcționează sistemul de avertizare al institutului pe care îl conduce. Unda seismică este sesizată rapid de echipamente și pot fi date alarme în acest sens.

El a precizat că este vorba despre un timp de 20 secunde câștigat, prin care pot fi luate măsuri și pot fi reduse pagubele. Spre exemplu pot fi blocate sistemele de gaz, dar și curentul electric.

Cele ”20 de secunde”

„Sistemul de avertizare al institutului mizează tocmai pe faptul că unda seismică are o anumită viteză de trecere prin mediile de pământ, iar unda primară, cea pe care o sesizează echipamentele noastre şi în urma căreia se poate da alarma, se mişcă mult mai repede. Şi atunci, avem o diferenţă de timp între aceste două unde, pe care noi o câştigăm prin comunicare foarte rapidă a semnalului de la Vrâncioaia spre Bucureşti.

Acestea sunt renumitele 20 de secunde, timp pe care putem să îl fructificăm dacă sistemul nostru de avertizare este conectat, de exemplu, la anumite sisteme de recepţie, tot automatizate, care ar putea să ia anumite decizii fără intervenţia omului şi atunci ar putea reduce eventualele pagube.

De exemplu, sistemele de blocare a gazului, curentului electric. Dar, de ceva timp, sistemele noastre de avertizare de la Institut nu mai merg direct la beneficiar. Merg la sistemul naţional de alertă şi este gestionat de cei de acolo”, a spus directorul Ioan Verdeş, potrivit Antena 3.

Menționăm faptul că, în zona seismică Vrancea au loc seisme constante, iar cel mai recent a avut loc chiar în cursul zilei de 21 aprilie, în jurul orei 10 dimineața. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 113 kilometri şi a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter.