Potrivit unui grup de experţi de la Institutul de Seismologie de pe lângă Universitatea din Tokyo, un seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter este foarte probabil pe fondul intensificării activităţii seismice în zona metropolitană după "Marele cutremur" ce a afectat nord-estul arhipelagului în 11 martie anul trecut, scrie în ediţia sa de luni ziarul Yomiuri, preluat de media internaţionale.
Până în prezent, erau general acceptate calculele guvernului nipon, care estimau la 70% probabilitatea ca un astfel de cutremur, cu epicentrul în regiunea capitalei japoneze, să se producă în termen de 30 de ani.
Publicaţia menţionată citează datele Direcţiei principale de Meteorologie, în conformitate cu care activitatea seismică din zona metropolitană Tokyo a crescut de cinci ori după dezastrul din 11 martie 2011. Din martie până în luna decembrie anul trecut, aici s-au produs în medie 1,48 de cutremure pe zi, cu o magnitudine variind între 3 şi 6 grade.
La 11 martie anul trecut, nord-estul Japoniei a fost zdruncinat de un cutremur cu magnitudinea de circa 9 grade, care a fost urmat de devastator tsunami, ce a atins în unele locuri chiar şi la 30-40 de metri. Oamenii de ştiinţă susţin că un seism de asemenea intensitate este posibil o dată la 600 de ani. Bilanţul dezastrului: 19:000 de persoane decedate sau date dispărute, dintre care 93% au fost victime ale valului uriaş. Au fost distruse parţial sau integral 126.000 de clădiri, iar 260.000 au fost parţial avariate.
Valul seismic a avariat în mod grav şi centrala nucleară Fukushima, iar eliminarea consecinţelor va dura cel puţin 30 de ani. În urma scurgerilor radioactive ce au avut loc în apa mării şi în atmosferă, substanţe radioactive au fost detectate ulterior în apa de băut, legume, ceai, carne, alimente. Din zona de excludere din jurul centralei au fost evacuate circa 140.000 de persoane.
SURSA: Agerpres