Un depozit ilegal de gunoi, construit chiar de consilierul unui fost ministru al Mediului. Berceanu: Este de ajuns să dai un search

octavian berceanu

Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a dezvăluit vineri, 24 septembrie, că un depozit ilegal de gunoi a fost construit chiar de consilierul unui fost ministru al Mediului.

Un depozit ilegal de gunoi, construit chiar de consilierul unui fost ministru al Mediului. Berceanu: Este de ajuns să dai un search

Amintim că Octavian Berceanu a fost demis de la șefia Gărzii de Mediu în ziua de 20 septembrie de premierul Florin Cîțu. Acesta a vorbit și despre presiunile care au fost în mandatul său, dezvăluind astfel că a fost sunat de mai mulți oameni politici.

„În prima lună, au zis că poate găsim soluții, poate ne mai înmuiem, poate vedem întreaga paletă de soluții. Da. Dar, în momentul în care se intervine peste comisar, avem DIICOT, avem DGA-ul, avem DNA-ul. Și au încetat. Oameni politici”, a declarat Octavian Berceanu la Digi 24, punctând că nu oferă nume și este vorba despre o persoană care „a fost în conducerea ministerului Mediului înainte”.

Oamenii care stau în spatele afacerilor ilegale cu deșeuri

Mai apoi, fostul șef al Gărzii de Mediu a oferit și un exemplu, tot fără a oferi vreun nume.

„Chiar la businessul din Popești-Leordeni, cel care a construit acel munte a fost consilierul ministrului Mediului. Despre ce vorbim? Fostul ministru al Mediului. Aceștia sunt oamenii care stau în spatele afacerilor ilegale cu deșeuri”, a declarat Berceanu.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că nu este vorba despre ministrul Tanczos Barna.

„Nu o să spun numele, dar este foarte recent (…) Cel care a ridicat acest munte a fost consilierul lui. Este de ajuns să dai un search”, a conchis Berceanu.

România, ținta exportului ilegal de deșeuri din UE

România, ținta exportului ilegal de deșeuri din UE. Pe măsură ce destinațiile tradiționale ale deșeurilor, precum China, își închid porțile pentru gunoiul din UE, statele membre mai bogate ale blocului se uită la cele din est. Rezultatul – o creștere uriașă a poluării cu deșeuri solide și deteriorarea mediului în Europa Centrală și de Est.

Anunțată pentru prima dată în Acordul Verde European din 2019, revizuirea reglementărilor blocului privind transportul deșeurilor, care datează din 2006, este în derulare la Comisia Europeană. Revizuirea urmărește să faciliteze reciclarea în UE și să îngreuneze transporturile de deșeuri în țări terțe.

Cu toate acestea, deși acest lucru ar putea părea o evoluție pozitivă, experții se tem că un control mai strict asupra transporturilor către destinatari din țări terțe poate duce la o creștere a exporturilor de deșeuri către statele membre din UE.

„UE generează prea multe deșeuri și nu le poate face față. Prin urmare, aceste deșeuri – adesea de calitate proastă – sunt expediate către țări cu salarii mai mici și o protecție a mediului mai slabă, unde provoacă impactul social și de mediu pe care l-am văzut de multe ori în țări precum Turcia, Malaezia sau Indonezia”, spune pentru Emerging Europe Pierre Condamine, ofiţer de politici privind deșeurile, la Zero Waste Europe.

Sursă foto: stiripescurt.ro