Cătălin Liviu Stănculescu, trimis în judecată de DNA
Directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, Cătălin Liviu Stănculescu, este acuzat de DNA că a fost implicat în trafic de influență.
Conform acuzațiilor, el ar fi primit 13.000 de euro de la administratorul unei companii care avea un contract cu CEO, sugerându-i că ar putea interveni pentru a grăbi procesul de plată a facturilor.
”În perioada 25.07.2022 – 23.03.2023, la diferite intervale de timp, inculpatul Stănculescu Cătălin-Liviu, în calitatea menţionată, ar fi primit în mod direct, pentru sine, suma totală de 13.000 euro de la administratorul unei societăţi comerciale aflate în raporturi contractuale cu CEO (martor în cauză), lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra Directoratului CEO, cu atribuţii în aprobarea plăţilor, şi că îi va determina pe aceştia să urgenteze plata facturilor emise de societatea omului de afaceri într-un termen cât mai scurt de la data emiterii lor”, arată DNA, miercuri, într-un comunicat de presă.
S-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei
În timpul anchetei penale, trei dintre inculpați au ajuns la înțelegeri de recunoaștere a vinovăției.
Prin urmare, în cazul unuia dintre aceștia, care era investigat pentru oferirea de mită, s-a decis o pedeapsă de doi ani și jumătate. Aceasta este suspendată pentru o perioadă de supraveghere de trei ani și jumătate.
Procurorii au stabilit că, în data de 6 ianuarie 2024, inculpatul a dat suma de 200.000 de euro unei persoane din conducerea unei companii de stat (martor în acest caz). Banii erau pentru atribuirea unui contract în valoare de 1.000.000 euro, pentru lucrări de demolare și gestionare a deșeurilor.
În plus, inculpatul i-a detaliat martorului modul în care intenționa să obțină contractul. Avea de gând să manipuleze procedura de achiziție prin introducerea în specificațiile tehnice a unor cerințe preferențiale care să ofere avantaje firmei inculpatului. De asemenea, ar fi fost prezentate oferte cu prețuri mai ridicate.
Au fost aplicate pedepse de patru luni de închisoare
Conform declarațiilor DNA, în situația celorlalți doi inculpați, au fost impuse pedepse de patru luni de închisoare. Acestea sunt suspendate pe parcursul unor perioade de supraveghere de doi ani.
Pedepsele au fost acordate pentru comiterea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigarea la săvârșirea acestei infracțiuni.
”Unul dintre inculpaţi, angajat al unei societăţi comerciale administrată de celălalt inculpat, la instigarea acestuia din urmă, ar fi falsificat sub aspectul datei o factură şi o comandă de produse pe care apoi le-ar fi trimis la o companie de stat, cu care societatea se afla în raporturi comerciale, în scopul evitării plăţii unor penalităţi de întârziere şi încheierii unei tranzacţii extrajudiciare”, afirmă procurorii, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
Inculpații care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției trebuie să presteze muncă în folosul comunității. Doi dintre ei trebuie să facă asta pentru o perioadă de 120 de zile. Unul dintre ei are o perioadă mai scurtă, de 60 de zile.
În acest caz, s-a dispus sechestrul asupra sumei de 13.000 de euro deținută de către inculpatul Stănculescu Cătălin Liviu, ca măsură asigurătoare.