Astfel, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi de luni nota cu privire la încadrarea Legii privind gospodărirea durabilă a pădurilor României în categoria legilor organice, potrivit agerpres.ro
Nerespectarea interdicției de export
„Am propus şi, din fericire, s-a acceptat de către Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, acel ‘DNA al pădurilor’. Am argumentat că este momentul acum să nu ne mai bazăm doar pe măsuri punctuale şi marginale pentru salvarea doar a câtorva buşteni care nu mai pleacă în Arabia, ci chiar să luăm o măsură concretă prin care să arătăm politic, nu doar la televizor, că România îşi pune pădurile pe primul loc, ca prioritate. (…) Sperăm că miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor şi să avem într-adevăr o Direcţie de Investigaţie a Infracţiunilor de Mediu, să avem procurori, să avem poliţişti specializaţi în ceea ce cu toţi ştim că se întâmplă în România – furtul pădurilor”, a declarat Barna la Parlament.
El a adăugat că actul normativ face o diferenţă majoră faţă de modul cum Guvernul, statul în ansamblu, tratează protecţia pădurilor şi salvarea acestora.
Potrivit unui amendament admis de deputaţi, „nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase prevăzută la articolul 1 se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 de lei”.