Dosarul a fost trimis în instanță de către procurori, iar judecătorul Cătălin Vasilică Oprea s-a ocupat de el în întregime până în urmă cu câteva săptămâni, când a fost transferat în altă judecătorie.
Cu toate acestea, modul de gestionare a dosarului poate fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere cele 58 de amânări acordate de către judecător. În majoritatea cazurilor, aceste amânări au fost justificate prin necesitatea administrării de probe suplimentare, procedeu fără precedent. Cu toate acestea, după atâtea probe administrate, orice instanță din lume ar fi putut înțelege cazul și ar fi putut pronunța un verdict. Numai că acest lucru nu s-a întâmplat în acest dosar. La alte termene, amânările au fost acordate sub pretextul că unul dintre inculpați nu avea apărare, deși toți cei implicați erau conștienți de datele de judecată. Potrivit procedurilor, lipsa de apărare este acceptată doar o singură dată, după care se impune numirea unui avocat din oficiu. Cu toate acestea, judecătorul a amânat de peste 10 ori cazul invocând lipsa de apărare. Așa cum spuneam, fără precedent în Justiție.
Situația a ajuns la un punct în care se vorbește despre prescrierea faptelor în acest dosar. La cea de-a 58-a înfățișare în instanță, avocatul lui Maricel Păcuraru a declarat că a depus un memoriu solicitând constatarea prescrierii. Prin urmare, cel mai probabil, în termenele viitoare, dacă nu vor exista alte amânări din diverse motive, faptele vor fi declarate prescrise. Astfel, cei care au jefuit Loteria alături de Maricel Păcuraru vor scăpa nepedepsiți. Totul din cauza unui judecător care, într-un dosar în care banii contribuabililor au dispărut în neant, s-a mișcat cu viteza unui melc obosit.
Judecătorul în cauză, Cătălin Vasilică Oprea, a fost sancționat disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru că nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de magistrat, conform legii. Salariul acestuia a fost redus cu 15% timp de trei luni din cauza întârzierii în redactarea unei motivări. Cu toate acestea, nicio instituție autorizată să ia măsuri nu a intervenit în acest dosar. Este de remarcat faptul că niciuna dintre părțile prejudiciate în acest caz nu a sesizat Inspectoratul Judiciar sau CSM în legătură cu stagnarea dosarului.
Revenind la judecător, acesta a devenit magistrat după ce a lucrat ca avocat la Consiliul Județean Bistrița. Nu a absolvit Institutul Național al Magistraturii (INM), ci a fost direct numit judecător, așa cum el însuși a recunoscut într-un interviu. Ulterior, s-a transferat din Bistrița la București, iar acum este magistrat detașat în Ialomița. În locul său a fost numită judecătoarea Irina Timofte, care nu va relua procesul de la zero, dar probabil va fi nevoită să constate prescrierea faptelor.
Este extrem de curios faptul că judecătorul Oprea a petrecut suficient timp pe acest dosar pentru a ajunge la prescrierea faptelor, iar apoi a fost transferat în Ialomița în ultimul moment.
Următorul termen în dosarul în care este judecat Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, asociat cu Cosmin Gușă, poreclit de presă Bastardul Mamei Rusia din cauza atitudinii sale pro-Putin a fost stabilit pentru luna septembrie a acestui an. Recent a fost amânat din nou, de data aceasta din cauza lipsei de apărare. În concluzie, infracțiunile lui Maricel Păcuraru vor fi prescrise.