La 25 de ani, Daniel Oancea, din Calan, ramanea somer pentru a doua oara, dupa ce practicase, pe rand, meseriile de electrician si de tamplar. Aceasta situatie l-a determinat sa inceapa propria afacere de prelucrare a lemnului si sa aiba succes.
Daniel Oancea are acum 33 de ani si se considera un om implinit, atat material, cat si familial. Dupa un succes in afaceri, in urma cu patru ani s-a casatorit, iar peste cateva luni, sotia sa, Dana, ii va darui un copil.
Cei doi locuiesc intr-un bloc cu patru nivele din Calan, pe care au si inceput sa-l renoveze. Daniel isi aminteste cu placere de anii cand si-a inceput propria afacere. Era in anul 1994, cand a ramas pentru a doua oara somer, in opt ani de munca. Atunci a hotarat ca vrea cu orice pret sa o ia de la capat si a constatat ca numai propria sa afacere ii va da siguranta. El si-a jurat sa nu mai lucreze niciodata la stat si nici pentru alta firma si si-a promis ca va fi doar propriul lui stapan.
Beneficiind de faptul ca legea ii scutea pe micii investitori de la plata impozitului pe o perioada de cinci ani, si-a constituit propria societate, Trident Prod Com SRL avand ca obiectiv de activitate prelucrarea lemnului, exploatare, mobilier, usi, geamuri, lambriuri, piese strunjite, scari interioare, balustri si alte piese de mobilier. Totusi, nu a indraznit sa ia nici un credit, un principiu pe care il respecta si astazi. Pentru ca fondurile de care dispunea erau doar micile economii, a decis sa isi construiasca singur utilajele de care avea nevoie.
Utilajele realizate cu propria mana
Dupa ce a gasit un grajd de la periferia orasului, intr-un fost CAP, si l-a inchiriat, Oancea a trecut la a doua faza, a investitiei. Si-a cautat piese si a construit cu mana lui primele masini. Este vorba de un circular, freza, abricht, polizor, la care a mai adaugat de-a lungul anilor, din profitul reinvestit, un strung si o masina pentru slefuit. Prima comanda a venit de la societatea Metaloterm si avea o valoare de 900.000 lei. „Bani mi-au dat posibilitatea sa intru pe piata”, spune Daniel Oancea. Acestei comenzi i-a urmat o alta, de 500 de scaune, pentru o biserica neoprotestanta locala. Dupa care au inceput sa curga comenzile. El a angajat primii trei oameni cu carte de munca si altii, de-a lungul vremii, cu contract de prestari servicii. Toti angajatii sai provin din randul somerilor locali.
Ce produce Trident Com? In primul rand, tocuri pentru ferestre, dar si mobilier la comanda, dulapuri, paturi, lambriuri si balustrade strunjite pentru scari interioare, garduri imprejmuitoare, rustice, pentru terase. Clientela obisnuita este atat din randul firmelor din Hateg, Calan, Deva si Hunedoara, cat si persoane fizice.
Nimic nu se pierde din lemnul de plop
Cu cateva zile in urma, Daniel Oancea s-a intors de la Sinaia, unde in numai o luna, alaturi de patru muncitori, a renovat usile de pe doua etaje ale hotelului Palas. In ultimul timp, a avut destul de multe comenzi venite de la firme, pentru produse de serie din lemn. „Am facut peste 50 de paturi pentru un camin studentesc din Capitala. Daca ai intrat pe piata, doar comenzile mari te tin in viata”, spune Oancea. In anul 2000 a atins o cifra de afaceri de 250 de milioane lei, ceea ce in opinia sa spune mult despre afacerea unui somer care a inceput fara nici un leu imprumutat de la banci.
Materia prima este lemnul si se lucreaza in multe cazuri cu materialul clientului. Un metru cub de cherestea de brad costa 2,5 milioane lei, un metru cub de cires 4,5 milioane, iar un metru cub de cherestea de fag, in jur de trei milioane. O mobila de bucatarie, cu lemnul clientului, se executa la Trident Com in cateva saptamani si costa intre 3,5 si cinci milioane lei, in functie de numarul corpurilor. O fereastra din brad se executa cu 600.000 lei, o usa cu 900.000 – 2.000.000 lei. Lucrarile din alt lemn decat bradul sunt cu 15% mai scumpe.
Daniel Oancea face afaceri si cu lemn de plop. El participa la licitatii organizate mai ales de consiliile locale, de unde achizitioneaza parchet de plop pe care il fasoneaza si il trimite la societatea prelucratoare de mobila SC Mobex Tg. Mures. Un metru cub de parchet de plop costa 500.000 lei, iar un metru cub de cherestea 1,1 milioane lei. Partea care nu este valorificabila pentru mobila este trimisa apoi la fabrica de chibrituri Focus Company SRL din Gherla. Talasul rezultat din prelucrare este livrat societatii Celuloza Braila. Dupa principiul „nimic nu se pierde”. Cu toate ca lucreaza intr-o zona defavorizata, Daniel Oancea sustine ca nu a avut, pana acum, nici o facilitate. „Celor ce au curaj sa isi inceapa propria afacere le recomand sa fie optimisti si sa accepte ca greutatile ivite sunt tot atatea impulsuri pentru a face pasi inainte”, spune tanarul hunedorean.