Europarlamentarul bulgar Tsvetelina Penkova a afirmat că se încearcă identificarea soluțiilor care să atenueze scenariile sumbre pentru perioada rece a anului, informează Novinite.com.

„În acest moment, la nivel pan-european, încercăm să găsim toate soluțiile posibile pentru a nu ne confrunta cu prognoze mai severe pentru iarnă. În primul rând, ar trebui să se lucreze la diversificarea surselor noastre de energie: finalizarea conexiunii cu Grecia și furnizarea gazului azer atât de necesar. Nu putem ignora faptul că se încearcă în continuare negocierea activă cu Gazprom pentru livrarea cantităților prevăzute în actualul nostru contract până la sfârșitul anului calendaristic.”, a precizat Tsvetelina Penkova.

Bulgaria a fost una dintre primele țări cu livrările de gaz suspendate

Europarlamentarul a specificat că primul lucru prioritar este umplerea depozitului din Chiren. În prezent, acesta este plin în proporție de aproximativ 60%, iar media europeană este de peste 80%. Dacă depozitele din Europa sunt pline la peste 90% din capacitate, se pot garanta cantități stabile de gaz, suficiente pentru 1,5-2 luni în timpul iernii.

„La 27 iunie, UE a adoptat un nou regulament care obligă autoritățile naționale să umple cel puțin 80% din depozitele subterane de gaze până la 1 noiembrie și 90% înainte de iernile următoare. Dar nu se poate critica Bulgaria la nivel pan-european pentru că nu a fost umplută la timp capacitatea centralei de gaz „Chiren”, deoarece Bulgaria a fost una dintre primele țări cu livrările de gaz suspendate”, a afirmat Penkova.

Aceasta a explicat, în continuare că, UE chiar ia în considerare, în semn de simpatie, devierea unor cantități de gaz către Bulgaria, de la alte țări care au în prezent rezerve mai bune în depozitele lor, care sunt pline în proporție de peste 80%. Adică, chiar și cu livrările suspendate, există cantități garantate de gaze naturale.

Bulgaria continuă să poarte negocieri și cu alte state în vederea aprovizionării cu gaz

Oficialul de la Bruxelles a acordat atenția asupra consumul Germaniei de gaze naturale din UE. Acesta este de aproape 1/3 din întreaga cantitate anuală a Uniunii. În prezent, Germania se află în negocieri intense pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate din Canada, Statele Unite și Qatar, precum și cu gaze naturale cu Norvegia și Olanda. Bulgaria procedează exact la fel, continuă să lucreze pentru finalizarea conexiunii cu Grecia, continuă să poarte negocieri pentru furnizarea cantităților în cadrul contractului actual până la sfârșitul anului și să caute alternative.

Penkova a mai afirmat că a existat o întârziere cu privire la demersurile Bulgariei în raport cu planul de redresare și de dezvoltare durabilă a țării.

„Există acum indicii că primele fluxuri de numerar planificate în cadrul acestui plan ar trebui să sosească destul de repede. Bineînțeles, este o chestiune de timp, de reacție și de distribuire adecvată a locului unde se află cele mai necesare fonduri pentru a depăși această criză fără precedent și cu mai multe niveluri în care ne aflăm”, a adăugat europarlamentarul.