Astfel, europarlamentarul Petru Luhan a adresat o solicitare Comisiei Europene, prin care cere reglementări mai stricte în ceea ce priveşte comerţul on-line cu medicamente, precum şi interzicerea vânzării pe Internet a medicamentelor periculoase pentru sănătatea consumatorilor.
Conform unui studiu recent, jumătate din medicamentele oferite în farmaciile de pe internet nu corespund reţetei originale. „Tot mai mulţi europeni, printre care şi românii, îşi procură medicamentele din farmacii virtuale. Cu toate că preţurile sunt cu până la 50% mai mici ca în farmacii, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne avertizează că peste jumătate dintre aceste preparate sunt contrafăcute. Majoritatea medicamentelor care se vând pe Internet provin din afara UE, cu precădere din Asia”, a declarat Petru Luhan.
Aceleaşi studii arată că piaţa on-line este invadată de medicamente pentru scaderea în greutate, potenţă, ori împotriva căderii părului. „Găsim puţine produse originale, mai toate sunt falsuri. Clienţii ar trebui să fie sceptici atunci când se confruntă cu o astfel de ofertă şi să nu ia în considerare ofertele dubioase. Putem spune că, în ziua de azi, orice se falsifică, fie că vorbim de insulină, antibiotice sau medicamente pe bază de hormoni”, a explicat europarlamentarul român.
Aproape toate medicamentele vizate sunt produse în fabrici insalubre, care nu respectă nici cea mai elementară normă de igienă. În toate Statele Membre este interzisă eliberarea unui medicament netestat clinic. De aceea, pe Internet, unii falsificatori de medicamente se prezintă ca fiind „farmacii virtuale”.
„Există multe farmacii on-line legitime, care respectă legea, însă marea problemă este că utilizatorii obişnuiţi nu am cum să facă deosebirea între o pagină serioasă şi una neserioasă. Pentru orice consumator, primul semnal de alarmă ar trebui să fie preţul. De exemplu, în farmacie, pilulele pentru stimularea pierderii în greutate costă aproximativ 15 euro bucata. Pe internet, acelaşi produs poate fi cumpărat cu doar puţin peste 2 euro”, spune Petru Luhan.
Potrivit acestuia, ar trebui intensificate controalele pentru depistarea reţelelor ilegale, pedepsele ar trebui înăsprite, iar astfel de practici ar trebui interzise: „În ochii autorităţilor, nu cei care cumpără ar trebui să fie vinovaţi, ci cei care produc şi comercializează asemenea produse“, mai spune Luhan.
Un europarlamentar român vrea interzicerea vânzării pe internet a medicamentelor pentru slăbit
27 februarie 2012, 15:31
Ultima modificare în 27 februarie 2012, 17:31
Un europarlamentar român solicită Comisiei Europene interzicerea comerţului cu medicamente periculoase pe internet, mai ales că multe produse provin din Asia şi sunt contrafăcute.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bucureștiul intră în fervoarea expozițiilor exclusiviste
- „Regele asfaltului din Argeş”, anchetat în dosarul evaziunii fiscale de 20 de milioane de euro
- Își revine economia Dubaiului?
- Ministrul german de finanţe: Nu putem injecta bani la nesfârşit în fondurile de salvare din zona euro
- Vitesse, cel mai puternic roadster din lume, va debuta la Geneva Motor Show
- Chevrolet Camaro are priză la români: trei vehicule, deja vândute
- Nemții pot chema taxiul cu o aplicație pentru smartphone. myTaxi naște scandal
- Primăvara industriei auto europene începe la Geneva Motor Show
- Bijuteriile, copilul sărac din casele de licitaţii
- Legea pajiştilor nu poate fi aplicată din cauza inadvertnţelor, iar autorităţile amână cu un an intrarea în vigoare