Autorităţile provinciei chineze Canton, cu populaţia cea mai numeroasă din ţară şi unul dintre motoarele celei de-a doua economii mondiale, au anunţat că au renunţat la planul de relaxare a politicii 'copilului unic' instaurată în China acum 30 de ani pentru a frâna suprapopularea, a informat luni presa oficială, potrivit Efe.
Acum trei luni, aceleaşi autorităţi solicitaseră guvernului central creşterea numărului cuplurilor din această regiune autorizate să aibă doi copii, iniţiativă care a atras atenţia mediilor naţionale şi internaţionale, fiind considerată un prim pas spre schimbarea controversatei reglementări.
Potrivit directorului comisiei pentru populaţie şi planificare familială a provinciei, Zhang Feng, cel care în luna iulie a vorbit despre posibila schimbare, acum politica nu va mai fi modificată, deoarece provincia ‘trebuie să menţină o rată scăzută a natalităţii’ în 2011-2015.
Provincia Canton, supranumită ‘fabrica lumii’ din cauza puternicei prezenţe a întreprinderilor naţionale şi străine pentru fabricarea de produse destinate exportului, depăşeşte 100 de milioane de locuitori, iar Planul Cincinal 2011-2015 stabileşte că populaţia din zonă nu trebuie să fie mai mare de 111 milioane la sfârşitul acestei perioade.
Principala schimbare în politica fiului unic pe care o avea în vedere Cantonul şi la care a renunţat consta în a permite cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre soţi este singur la părinţi (acum se permit doi copii dacă nici tatăl, nici mama nu au fraţi), adaugă sursa citată.
Potrivit statisticilor guvernamentale, China ar fi avut acum 1.700 milioane de locuitori, în loc de 1.340 milioane, dacă nu ar fi aplicat politica ‘fiului unic’.
16 lucruri tulburătoare pe care nu le ştiai despre China. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi?
SURSA: Agerpres