Statele semnatare din Europa Centrala si de Est au decis sa liberalizeze comertul in interiorul granitelor Acordului. Teoretic, doua ar fi fost consecintele notabile ale ridicarii taxelor vamale: un impuls dat comertului exterior in zona est-europeana si cresterea competitiei si a competitivitatii industriilor supuse unei concurente mai puternice. Practic, cel putin pentru Romania, lucrurile n-au functionat conform teoriei. Lipsita de o politica industriala si agricola coerenta, Romania a sfarsi
Statele semnatare din Europa Centrala si de Est au decis sa liberalizeze comertul in interiorul granitelor Acordului. Teoretic, doua ar fi fost consecintele notabile ale ridicarii taxelor vamale: un impuls dat comertului exterior in zona est-europeana si cresterea competitiei si a competitivitatii industriilor supuse unei concurente mai puternice. Practic, cel putin pentru Romania, lucrurile n-au functionat conform teoriei. Lipsita de o politica industriala si agricola coerenta, Romania a sfarsit prin a nu mai putea face fata concurentei cu produsele vecinilor, lucru valabil mai ales in cazul agriculturii. Suprataxele la import si alte bariere comerciale n-au rezolvat nimic: produsele agricole s-au scumpit, agricultorii romani au clacat in fata concurentei si a costurilor crescute, iar industria a ramas tot nerestructurata. Desigur, din punctul de vedere al oficialilor, aderarea Ungariei, Poloniei si Cehiei la Uniunea Europeana va face sa dispara deficitele in zona de comert liber central si est-europeana, pentru ca vor disparea statele respective din Acord.
Singura problema ramasa de rezolvat va fi o marire a deficitului pe relatia cu Uniunea Europeana. In 2004, cand cele patru vor fi membre ale UE, Romania va fi liberalizat comertul exterior cu zona respectiva, ceea ce va transfera deficitul din interiorul CEFTA, in cadrul relatiei cu Uniunea. Incepand cu prima zi a anului viitor, taxele vamale percepute pentru produsele care provin din UE vor fi eliminate. Desigur, produsele agricole vor continua sa aiba un regim special, insa industria va fi confruntata in modul cel mai dur cu produsele din Vest.
Pana acum, nimeni nu a calculat, in mod concret, impactul acestei liberalizari asupra economiei romanesti. Declaratiile oficiale vorbesc despre consecinte aproape neglijabile. Pe ansamblu, poate fi corect, pentru ca taxele fusesera oricum reduse gradual, din 1993, cand Romania a semnat Acordul de Asociere. Punctual insa, sunt industrii intregi care ar putea deveni necompetitive de la 1 ianuarie anul viitor. De exemplu, autoturismele. Daewoo Romania are, desigur, motivele sale pentru a cere o prelungire a facilitatilor acordate de Guvernul Romaniei in momentul semnarii contractului de privatizare. Taxa vamala de 6% perceputa pentru masinile provenite din Uniunea Europeana va disparea, iar o ieftinire de cateva sute de dolari a importurilor ar putea face din autoturismele produse in tara produse necompetitive. La fel stau lucrurile in cazul produselor electrocasnice, iar exemplele ar putea continua.
Desigur, la nivel macroeconomic, impactul ar putea sa nu fie prea dur. In definitiv, consumatorii se vor bucura de o varietate de marfuri mai mare, la preturi aproximativ comparabile. Dar la nivelul unei industrii sau al alteia, in economia reala, acolo unde se numara locurile de munca desfiintate si se calculeaza pierderea cotelor de piata, efectele ar putea fi dramatice. Experienta de comert liber cu tarile membre CEFTA, prin care Romania a trecut in ultimii patru ani, este un bun exemplu. In plus, daca in CEFTA puteau fi impuse unele corectii, cum ar fi cresterea taxelor vamale si restrictionarea importurilor, in relatia cu Uniunea Europeana lucrurile se complica mult. Masurile protectioniste sunt mult mai dificil de adoptat si de sustinut, daca Romania doreste sa-si pastreze un loc la masa negocierilor.
Acordul Central si Est-European de Liber Schimb a fost un exercitiu ratat. Mai trist este ca nimeni nu pare sa acorde o prea mare importanta situatiei, care va urma dupa 1 ianuarie 2002, tratata acum cu acelasi optimism cu care a fost imbratisat Acordul in 1997.