Un fermier a mutat granița dintre Belgia și Franța. Cum au reacționat autoritățile

Situație fără precedent în Europa. Un fermier belgian a mutat granița dintre Franța și Belgia. Care este motivul pentru care a făcut acest lucru și cum au reacționat autoritățile în urma acestei situații?

Situație fără precedent în centrul Europei. Potrivit BBC, un fermier din Belgia a reușit fără să vrea măcar, să mute granița Belgiei și a Franței. Mai exact, sursa citată precizează că un fermier a fost deranjat de o piatra de hotar, care stătea fix în calea tractorului său.

În acest context, bărbatul a mutat piatra câțiv metri în teritoriu vecin, făcând Belgia mai mare, iar Franța mai mică. Deși acest tip de eveniment ar fi putut provoca o revoltă internațioanlă, ambele țări au privit totul cu zâmbete, ca pe o glumă, mai precizează sursa citată.

Piatra care marca granița dintre cele două țări a fost observată de un localnic pasionat de istorie. Acesta se plimba prin pădure și a observat faptul că piatra a fost mutată cu aproape 3 metri.

Primarul satului Erquelinnes a oferit și el o serie de declarații în acest context. El a precizat că se bucură de faptul că orașul său e mai mare, însă primarul vecin nu a fost de acord.

Cum au reacționat autoritățile

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. „M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a adăugat edilul belgian.

De cealaltă parte, primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, s-a amuzat și el pe seama acestei situații. El a declarat că „ar trebui evitat un nou război la graniţă”.

De menționat este fapul că, Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. În ceea ce privește piatra mutată de fermier, aceasta datează din 1819, atunci când granița a fost marcată pentru prima dată.

În urma întâmplării, autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra în locul original. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930. Totodată, fermierul ar putea fi confruntat și cu acuzații penale dacă nu se conformează.