Efectele s-au văzut şi pe piaţa valutară. Leul a pierdut teren în faţa euro, pe măsură ce investitorii au vândut obligaţiuni de stat, adică au scăpat de lei ca să cumpere euro şi să lichideze astfel investiţiile din România.
Citește și Alarmă: România – Creștere rapidă a costurilor de finanțare
Euro a ajuns la cel mai mare nivel de la începutul anului. 4 lei şi 53 de bani la cursul oficial. Unele case de schimb valutar îl vindeau cu 4 lei şi 54 de bani şi îl cumpăra cu 4 lei şi 48 de bani.
Eugen Anicescu, managerul unei companii de rating de ţară: „Avem companiile destul de puternic împrumutate în euro, de aceea este important să avem o evoluţie stabilă, estimăm că va rămâne undeva în zona 4,4-4,5 lei, ca şi în anul 2016”.
Dar îngrijorările merg mai departe de curs. Consiliul Investitorilor Străini a venit cu un avertisment, după ce Guvernul a modificat Codul Penal. Reprezentanţii companiilor străine spun că încrederea investitorilor în mediul de afaceri autohton ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea ei ar presupune un efort suplimentar de durată.
Reacţia investitorilor străini: „Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi, de asemenea, un interval de timp foarte mare”.