Parcul de distractii Dracula Land, de langa Sighisoara, presupune o investitie totala de aproximativ 40 milioane euro (32 milioane dolari). O parte din fondurile necesare ar trebui sa vina din investitii directe atrase de Primaria Sighisoara. Tot Primaria este principalul actionar (95%) al „Fondului pentru Dezvoltare Turistica Sighisoara”, societate creata special pentru gestionarea si dezvoltarea proiectului. Se spera ca grosul finantarii – in jur de 28 milioane euro – va fi atras printr-o emisiune de obligatiuni corporatiste ale Fondului. Operatiunea va fi lansata atat pe piata interna, cat si pe cea internationala, iar cumparatorii vor avea posibilitatea ca peste trei-cinci ani, la scadenta, sa devina actionari la Dracula Land. Titlurile vor fi garantate de o societate de asigurari si ofera posibilitatea cumularii dobanzii, iar emisiunea va fi coordonata de Banca Comerciala Romana, impreuna cu doua banci germane (Deutsche Bank si DG Bank) si o serie de fonduri de investitii. Una dintre cele doua banci germane mentionate de oficiali pentru derularea emisiunii de obligatiuni, Deutsche Bank, nu este inca un partener oficial pentru Dracula Land. Radu Zaciu, seful reprezentantei Deustche Bank in Romania, afirma ca „Deutsche Bank studiaza cu atentie toate proiectele din Romania si se va implica in cele realiste. Am avut cateva discutii de principiu cu reprezentantii BCR, dar asteptam sa ne prezinte propuneri mai concrete. Deocamdata, ni se pare ca proiectul Dracula este intr-o faza incipienta”.
Pentru inceput, Fondul are un capital social de 25 de milioane lei, iar conform Legii nr. 31, emisiunea de obligatiuni se poate face in limita a trei patrimi din capitalul social. Asa ca, recent, Consiliul Local a aprobat un nou plan urbanistic, prin care Platoul Breite (unde se va construi parcul), aflat la 5 km de oras, a fost trecut in proprietatea privata a Primariei, iar valoarea sa va fi introdusa in capitalul social al Fondului. Cum un metru patrat de teren a fost evaluat la 20 USD, iar platoul are in jur de 1.000 mp, capitalul social al Fondului va fi de circa de 25 milioane euro. In jurul datei de 15 septembrie, Banca Comerciala Romana si Active International vor demara prima emisiune de obligatiuni, destinata pietei interne. Sunt vizate mai ales persoanele juridice, mai putin cele fizice. Mai mult, toate firmele care vor dori sa deruleze afaceri in Dracula Land – de exemplu, sa vanda bere – vor trebui sa cumpere obligatiuni.
Parcul va crea 3.000 de locuri de munca
In cea de a doua etapa va incepe emisia catre piata externa, pentru obligatiuni in valoare de 20 milioane euro. Investitorii vor avea la dispozitie doua tipuri de obligatiuni: cu scadenta la trei ani si dobanda de 11-13% (la euro) sau cu scadenta la cinci ani si dobanda de 15-16% (la euro). Potrivit lui Marius Stoian, managerul proiectului si consilier al ministrului turismului, „Presedintele BCR, Nicolae Danila, m-a informat ca din prospectarile facute pana acum pe piata externa, este vorba deja de suprasubscriptie”.
Unul dintre analistii financiari ai unei banci straine, care a coordonat o emisiune similara de obligatiuni a unei companii romanesti pe piata externa, precizeaza ca, in general, pentru finantarea acestui gen de proiecte se apeleaza fie la programe internationale de finantare, cum este PHARE, fie se opteaza pentru credite sindicalizate. De obicei, pentru ca o emisiune de obligatiuni sa aiba succes, investitorii solicita sa vada un istoric financiar al companiei respective. In plus, in acest moment, situatia pe piata internationala nu este tocmai buna.
Parcul va fi construit dupa conceptia firmei germane Westernstadt Pullman City, care conduce un parc similar in Bavaria, cu tema „Vestul Salbatic”. In prezent, ministerul negociaza cu Pullman incheierea unui contract de management. Dandu-si seama ca fondurile necesare construirii unui parc gen Disneyland, bazat pe inalta tehnologie, sunt imposibil de adunat, oficialii au optat pentru varianta in care vizitatorii vor fi atrasi de atmosfera speciala si gradul ridicat de interactivitate. Astfel, in afara Castelului lui Dracula, turistii vor putea viziona spectacole tinute de actorii Teatrului din Tg. Mures si vor avea ocazia sa participe la cursurile de olarit, sculptura, pictura si arta traditionala romaneasca, oferite de artistii din zona. Cum in Sighisoara spatiile de cazare sunt foarte putine, Dracula Land va deveni rentabil prin exploatarea vilelor si hotelurilor care se vor construi in interiorul sau. Potentialii investitori trebuie sa stie ca, pe baza acordului dintre MT si BCR, aceasta ofera credite pentru astfel de investitii, acordand deja suma de 5 miliarde lei pentru crearea unei structuri de primire in cetatea Sighisoarei (Hotel Schasburg).
Intr-un caz fericit, lucrarile de constructie vor demara in primavara lui 2002, iar parcul va fi gata in doi ani si jumatate. In prima etapa, Dracula Land va conduce la crearea a 3.000 de locuri de munca si tot atatea locuri de cazare. Recent, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta, programul special de dezvoltare turistica a zonei Sighisoara. Acesta prevede constructia unui teren de golf, a unei instalatii de transport prin cablu, care sa faciliteze accesul din cetatea Sighisoarei catre parcul ce va fi amplasat la cinci kilometri de oras, reabilitarea infrastructurii si reconversia fortei de munca disponibilizate din zona. Se pare ca una dintre firmele interesate in instalatia de transport prin cablu este trustul Media Pro, urmand – evident – sa cumpere si obligatiuni.
Pentru inceput, Ministerul Turismului se confrunta cu probleme tehnice. Pe Platoul Breite se afla un depozit de munitie ce apartine Ministerului Apararii Nationale. Acesta este de acord sa elibereze depozitul, cu conditia sa i se ofere altul in zona, pe banii Ministerului Turismului. Asa ca acum se negociaza cu cateva firme de constructii, care isi vor oferi serviciile contra unui pachet de obligatiuni si bani. La fel, doua posturi de televiziune, Pro TV si Antena 1, vor face publicitate parcului, primind in schimb obligatiuni.
Actionarii „Fondului de Dezvoltare Turistica Sighisoara”
Primaria Sighisoara 95%
SC Ves SA (vase emailate) 1%
SC Cesiro SA (faianta) 1%
SC Stimet (ambalaje sticla) 1%
SC Siceram SA (materiale
de constructii) 1%
SC Tarnava 1%
Nota: toate cele cinci societati sunt din Sighisoara
Date esentiale despre „Dracula Land”
Amplasament la 5 km de orasul Sighisoara
Suprafata totala a parcului 60 ha
Investitia totala (fara investitii conexe) 18 milioane euro
Investitii conexe (infrastructura, teren de golf, instalatii,
transport pe cablu, structuri de primire, restaurante) 20 milioane euro
Locuri de munca create 3.000
Numar de turisti (pentru primul an de functionare) 500.000 romani si 500.000 straini
Miscare de capital 20 milioane euro/an
Sursa: Ministerul turismului