După intrarea în faliment, yenul se va deprecia de 5-6 ori până la 400-500 de yeni pe un dolar, crede Takeshi Fujimaki. În acelaşi timp, rata dobânzilor pe termen lung (obligaţiuni pe 10 ani) va sări la 80% pe an în Japonia, prezice Fujimaki, care spune că personal a început să cumpere dolari.
Japonia are în prezent o datorie publică extrem de mare, iar experţii estimează că, spre 2014, aceasta va ajunge la 245 la sută din Produsul său Intern Brut (PIB). Pentru comparaţie, în 1984 aceasta era de 67,3%. În ciuda tentativelor de a majora fiscalitatea pentru a umple bugetul, datoria creşte de la an la an.
Japonia nu prea are modalităţi pentru depăşirea crizei, consideră Fujimaki, în opinia căruia Tokyo are doar două opţiuni: să declare faliment sau să dea drumul tiparniţei de bani la întreaga capacitate până la începerea hiperinflaţiei.
În prezent, un credit default swap (CDS) este tranzacţionat în Japonia la un nivel de 90,9 puncte de bază, ceea ce este cu mult mai puţin în comparaţie cu alte ţări care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte datoria publică. De exemplu, CDS-ul Spaniei este estimat la peste 600 de puncte de bază.
De mai bine de 20 de ani, cu mici întreruperi, Japonia se află în stare de stagnare economică. În sprijinul economiei, guvernul de la Tokyo şi Banca Centrală recurg la diverse programe de stimulare, care în cele din urmă au dus la o creştere constantă a datoriei publice.
Sursa: Agerpres