Potrivit lui Evgheni Savostianov, liderul de la Kremlin a calculat greșit determinarea Occidentului de a-l confrunta și nu a realizat cât de mare este incompetența armatei sale, scrie tabloidul Daily Mail.

„Putin înțelege perfect starea de spirit a oamenilor care au pierdut totul din cauza lui”, afirmă generalul rus în retragere Evgheni Savostianov.

Și-a creat singur aceste probleme

„Înțelege că această furie poate avea la un moment dat o supapă, așa că îi ține departe”, a continuat acesta.

În plus, susține Evgheni Savostianov, ”Vladimir Putin este acum foarte speriat, pentru că înțelege că are probleme”. Acesta afirmă și că Putin și-a creat singur aceste probleme prin intrarea în război.

„Era bine-mersi, dar a stricat totul. Este uluitor. Acum, este „într-o stare psihologică atât de rea încât se agață de orice oportunitate pentru a câștiga”, a adăugat fostul general rus, potrivit Daily Mail.

FSB l-a indus în eroare

Mai multe documente scurse în presă zilele trecute, citate de Financial Times, sugerau că FSB l-a indus în eroare pe Vladimir Putin cu privire la șansele Rusiei privind o victorie, asigurându-l că forțele ruse vor pune mâna pe Kiev în doar trei zile și că ucrainenii vor primi soldații ruși cu brațele deschise.

Deși Rusia a reușit până acum să atenueze impactul sancțiunilor occidentale, Savostianov spune că, grație lui Putin și a invaziei sale în Ucraina – poporul rus „va trăi foarte prost indiferent ce va de-acum înainte”.

Schimbările de tactică ale Rusiei din 2014

Între timp, cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării urmărește schimbările de tactică ale Rusiei din 2014. ”Din acel an, obiectivul strategic al Rusiei în Ucraina a fost foarte consecvent: să-și controleze vecinul.

În perioada 2014-2021, a urmărit acest obiectiv prin subversiune, prin comentarea unui război nedeclarat în Donbas și prin anexarea Crimeei”, susține documentul. Conform acestuia, pe 24 februarie 2022, Rusia a pivotat către o nouă abordare și a lansat o invazie la scară largă, care a încercat să pună stăpânire pe întreaga țară și să depună guvernul acesteia.

”Până în aprilie 2022, Rusia și-a dat seama că acest lucru a eșuat și s-a concentrat pe extinderea și formalizarea dominației sale asupra Donbasului și a sudului. A făcut progrese lente și extrem de costisitoare”, se arată în raport.

Ministerul britanic al Apărării subliniază că, în ultimele săptămâni, ”Rusia și-a schimbat probabil din nou abordarea. Campania sa urmărește acum probabil în primul rând să degradeze armata ucraineană, mai degrabă decât să se concentreze pe acapararea de noi teritorii substanțiale”.