Postarea lui Robert Cazanciuc
„Domnul Predoiu și curțile imperiale. Vestea că se va organiza o ședință de guvern chiar de Crăciun a stârnit o oarecare curiozitate printre românii de rând, dornici ca la final de an să uite de zbaterile lor de zi cu zi, dar mai ales de dezbaterile politice făcute de prea puține ori pentru a găsi soluții la frământările poporului.
Cum televizorul joacă un rol important în luna decembrie, guvernul a simțit nevoia să se bage în seamă și să furnizeze un breaking news: desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Răsuflu ușurat că nu invenția Politehnicii București, prin care sunt detectate timpuriu cutremurele, mobilizează guvernul de Sărbatori, ci tradiționala ipocrizie mascată în hărnicie.
Îmi spun că de Crăciun trebuie să fiu mai bun și mă lupt cu diavolul din detaliile ordinii de zi a ședinței de guvern. Cum Michiduță este foarte persuasiv, mă întreb, totuși, de Sfântul Ștefan, primul erou creștin, al cui erou vrea să fie premierul Orban de îl scoate din nou la înaintare pe sacrificatul de serviciu, ministrul justiției, Cătalin Predoiu?
Strigătul de luptă al orbanului nostru a fost auzit de doar jumătate din armata sa, cealaltă jumătate a ales libertatea, conștientă probabil că ceva nu este în regulă atunci când guvernul se adună în sezonul sarmalelor fără ca doctorul Arafat sau profesorul Mărmureanu să fi fost avangarda știrilor.
Să fie o concesie/concesiune pe undeva? Dar cum nu e treaba mea sau a statului de drept ce daruri face guvernul de Crăciun, mă întorc la o carte primită de curând de la inimoasa bibliotecară a Senatului: 21 de lecții pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari, unde găsesc un pasaj potrivit de share-uit: „Într-o lume invadată de informații irelevante, claritatea înseamnă putere”. În locul mai vechii cenzuri care presupunea blocarea fluxului de informații, astăzi, oamenii sunt asaltați cu dezinformări și lucruri care să le distragă atenția. Iubitorilor de carte le recomand și un autor român, bun cunoscător al realităților contemporane, Dan Radu Rușanu cu a sa poveste Mai sunt judecători la Berlin.
Cum transparența decizională pare să încurce guvernarea PNL, mă bucur de libertatea presei câștigată în 1989 și mă apuc să citesc Memorandumul privind…desființarea SIIJ, publicat de stiripesurse.ro.
Stau și mă întreb: ce o fi în mintea domnului Predoiu, Cătălin Predoiu, atunci când propune să se ia, nu să se dea, așa cum Moș Crăciun și chiar Guvernul fac de Sărbători?
Este sfidător ca Ministerul Justiției, denumit în primul mandat al actualului ministru și al Libertăților Cetățenești, să propună să se ia cetățenilor ceea ce Parlamentul a oferit: o garanție că actul de justiție așteptat în fiecare an de milioane de români se înfăptuiește în numele legii, pe bază de probe, de judecători independenți, feriți de orice formă de presiune. Dar de ce era nevoie de înființarea SIIJ au vorbit în ultimii ani atât judecători cât și procurori, magistrați care au arătat dincolo de orice îndoială cum a fost coruptă anticorupția, cum “s-a făcut dreptate prin nedreptate”.
Memorandumul nu este un act normativ, nu produce efecte juridice, ci are doar rolul de a contribui la luarea unei decizii a Guvernului într-o anumită problematică.
De ce are nevoie ministrul justiției să se ascundă în spatele unei decizii a guvernului? Au fost cumva reactivate centrele de reflecție în materie de justiție? Cine să spună MJ-ului ce soluții normative să urmeze în materia organizării sistemului judiciar?
Cu alte cuvinte, pe lângă rolul diversionist, acest document arată intenția guvernului de a sfida din nou voința românilor, exprimată la Referendum, Constituția, deciziile CCR, pregătind o noua asumare de răspundere.
Lecturând Memorandumul nu ai cum să nu remarci că nicăieri în cuprinsul lui nu apare deloc preocuparea pentru ca cetățeanul român să aibă garanții reale de protecție a drepturilor fundamentale, întreaga construcție a documentului fiind centrată pe necesitatea CONFORMĂRII reglementărilor naționale cu cerințele europene.
Pai nu spuseși, domnule ministru, în chiar cuprinsul documentului, că înființarea Secției a fost un demers conform constituțional? La ce conformare vă referiți, cumva la art. 6 CEDO privind dreptul la un proces echitabil?
Este dezamăgitor să vezi un guvern întreg ascultând primul argument al ditamai Ministerului Justiției în susținerea desființării SIIJ: este atipică reglementarea numirii agenților și ofițerilor de poliție judiciară și a specialiștilor de către un procuror șef de secție din cadrul unui parchet.
Ca să citez un copil de clasa a VI-a: pe bune?
La fel de halucinant este să argumentezi că prin numirea și revocarea conducerii Secției s-ar încălca principiul separației carierelor, ignorând cu bună știință faptul că este singurul caz în care marile funcții de conducere din Ministerul Public sunt ocupate fără ca factorul politic să aibă vreun rol, decizia aparținând plenului CSM, garantul independenței justiției.
Probabil fără să vrea, ministrul justiției ne arată că este un nostalgic, un nostalgic al vremurilor în care ministrul avea propriul corp de inspecție capabil să arate judecătorilor calea cea dreapta.
Putem discuta în Parlament despre corelări sau necorelări normative, dar nu putem argumenta soluția desființarii Secției prin modul în care a funcționat de la început până acum, pentru că, domnule ministru, nu știm prin ce instrument legal ați evaluat activitatea Secției în puținul timp de la înființare și până în prezent! Tot așa nu știm de ce spuneți în cuprinsul Memorandumului că trebuie să ne conformăm deciziilor viitoare ale CJUE. Știți deja ce decizii va pronunța CJUE?
Cine sunteți, de fapt, domnule Predoiu?
MCV, VC, CJUE, GRECO ne cer să ascundem adevărul?
Domnule ministru al justiției, nu trimiteți românii să își caute dreptatea la curți imperiale!”, este transmis pe pagina de Facebook a lui Robert Cazanciuc.