Un fost ministru al Finanţelor trage semnalul de alarmă! Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al PMP, atrage atenția cetățenilor din România că anul următor va aduce scumpiri. „Impozitele vor crește cu peste 6% și în anul 2022”, a explicat acesta, joi.
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al PMP şi fost ministru al Finanţelor, a explicat că majorarea prețurilor de consum va continua și în 2022. Ba mai mult, acesta a mai transmis că această creștere continuă din noul an va avea ca efect majorarea impozitelor. Acestea vor fi suportate de cetățenii din țară.
PIB-ul va crește cu 11% în România
Liderul politic a infomat că a fost deja aproximată majorarea PIB-ul pentru anul următor. Comisia Națională de Strategie și Prognoză anticipează că va fi înregistrată o creștere de 11% a PIB-ului în 2022.
„Comisia Națională de Strategie și Prognoză a estimat o creștere de 11% a PIB-ului pentru anul viitor, din care peste 6% din creșterea prețurilor de consum”, a explicat acesta.
TVA-ul se va majora în 2022
Vicepreședintele PMP mai spune că majorarea PIB-ului va atrage cu sine o creștere a TVA-ului. Aceasta creștere treptată se va resimți în bugetele familiilor și va afecta, în special, persoanele cu venituri lunare reduse.
„Această creștere va determina o majorare a TVA-ului, care va afecta puterea de cumpărare, în mod semnificativ a persoanelor cu venituri reduse. Nu este vorba de o modificare a cotei de TVA, ci de o creștere a bazei de impozitare, și anume a prețurilor de consum. Se știe că atunci când rata inflației crește, statul câștigă prin încasări din impozite mai mari, iar populația pierde prin scăderea puterii de cumpărare.
Anul acesta, baza de impozitare a TVA-ului a crescut cu aproximativ 7%. Încasările suplimentare din TVA, în primele 10 luni din 2021, au fost de 16,7 miliarde lei provenind, în cea mai mare parte, ca urmare a creșterii indicelui prețurilor de consum”, a afirmat Gheorghe Ialomițianu.
„Partidul Mișcarea Populară solicită actualului guvern să evite luarea de măsuri fiscale care vor avea ca efect creșterea prețurilor de consum. Totodată se impune luarea măsurilor fiscal-bugetare pentru a stimula consumul prin producție internă și nu din importuri.
Aceste măsuri vor avea ca efect temperarea creșterii prețurilor de consum, prin evitarea importului de inflație și a transferului de noi impozite, prin prețurile suportate de consumatorii finali”, a scris acesta pe Facebook.