Karoly Borbely, fost ministru al telecomunicaţiilor, a fost desemnat director general al Hidroelectrica. El este cel care a coordonat cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României, de 9,3 miliarde de lei prin care Fondul Proprietatea a ieşit din acţionariatul companiei.
Karoly Borbely va ţine cârmele Hidroelectrica
Bogdan Badea, cel care se află la conducerea Hidroelectrica din vara lui 2017, a devenit director de investiţii. La rândul lui, Marian Fetita, manager de departament, a fost desemnat director financiar.
Ianas Rădoi, care era inginerul şef al companiei, a fost desemnat Chief Operation Officer. Radu Constantin, care era șef al departamentului comercial din octombrie 2022, a fost semnat în funcția de CIA administrativ.
Amintim că statul român are 80% din Hidroelectrica. Fondurile de pensii private Pilon II au aproape 10%, iar restul se află la alți investitori.
Compania este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România. Mai mult, aceasta administrează 430 de grupuri.
Karoly Borbely este un om politic român de etnie maghiară. Acesta a fost ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației în Guvernul Tăriceanu.
Sesizarea Curții de Conturi privind Hidroelectrica a fost înaintată spre DNA
În altă ordine de idei, sesizarea Curţii de Conturi, după ce a avut loc controlul la Hidroelectrica, a fost înaintată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
„Vă comunicăm că în temeiul art. 289 alin (9) Cod de Procedură Penală, sesizarea a fost înaintată spre competentă soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală”, se arată în răspunsul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorui 1 pentru News.
Curtea de Conturi a anunţat luni, 30 octombrie 2023, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în urma unui control realizat în 2022 la Hidroelectrica. Reprezentanţii Curţii de Conturi au considerat, atunci, că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii.
Totuși, Hidroelectrica a precizat că, încă din timpul auditului Curţii de Conturi, acolo unde au existat suspiciuni. A sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi pe partea civilă.