Turnul, denumit Unirii View, este amplasat în apropiere de Piaţa Unirii, va avea o suprafaţă comercială de 18.000 mp şi o înălţime de 73 de metri, împărţită pe 18 etaje. Dezvoltatorul vizează o chirie medie de circa 15 euro/mp/lună, ceea ce prespune un venit anual de 3,2 mil. euro după ce imobilul va fi închiriat în totalitate. Deocamdată, investitorul poartă discuţii cu potenţiali chiriaşi pentru 40% din suprafaţă. Construcţia este asigurată de firma BogArt şi are ca dată de finalizare trimestrul doi din 2018.
„Întregul turn poate fi finanţat din capital propriu. Tocmai de aceea am aşteptat atât de mult. Nu am vrut să fim în ipostaza de a avea jumătate din proiect construit şi să rămânem fără bani sau finanţare bancară“, a declarat Yves Weerts la evenimentul de punere a pietrei de temelie a Unirii View.
El spune că încă nu a decis momentul la care va accesa un împrumut bancar pentru finanţarea construcţiei şi ia în calcul varianta refinanţării imobilului după finalizarea acestuia, pentru a reduce din riscul de credit.
„Cu cât vom înainta cu proiectul, cu atât vor apărea mai multe opţiuni de finanţare chiar şi din Belgia. Astăzi nu găseşti o bancă belgiană care să ne urmeze în proiect, deoarece e prea riscant. Este mai ieftin să te finanţezi din Belgia decât din România“, menţionează omul de afaceri.
El intenţionează să păstreze proiectul în proprietate o perioadă lungă de timp, iar, în funcţie de succesul acestuia, ar putea continua cu alte investiţii imobiliare în România.
Afacerea cu familia Căşuneanu
Costel Căşnuneanu, care controlează firma de construcţii Pa & Co International, a cumpărat în 28 martie 2008 un teren în suprafaţă de 2.564 mp situat pe Bldv-ul Corneliu Coposu nr. 6-8, peste drum de benzinăria OMV. Terenul achiziţionat fusese evaluat în decembrie 2007 la suma de 22,9 mil. euro, adică 8.933 de euro/mp. Lotul a fost adus ca aport social la societatea C& I Building, controlată la acea dată de Costel Căşuneanu în proporţie de 75% şi de cei doi fii ai săi, fiecare cu câte 12,5%.
La şapte luni de la achiziţia terenului, Căşuneanu se retrage din companie, cedând părţile sale sociale, în valoare de circa 16,8 mil. euro, investitorului belgian Yves Weerts, care a preluat participaţia printr-un offshore.
În iunie 2014, cei doi fii ai lui Costel Căşuneanu şi-au vândut participaţia de 25% tot lui Yves Weerts încasând câte 1,25 mil. euro fiecare, chiar dacă valoarea participaţilor lor sociale era de 4,65 mil. euro, potrivit datelor înscrise în Monitorul Oficial. Preţul de vânzare evaluează terenul la 3.900 de euro/mp, adică o scădere de 58% faţă de valoarea din 2007.
În ciuda unei pierderi de circa 3,6 mil. euro, rezultată din vânzarea succesivă a terenului, familia Căşuneanu a reuşit să evite deprecierea puternică a proprietăţii, încasând de la belgianul Yves Weerts aproximativ 19,3 mil. euro.
Astăzi Weerts spune că partenerii săi iniţiali nu aveau de gând să rămână în proiect o perioadă lungă de timp, iar întârzierea începerii construcţiei i-a determinat să iasă din afacere.
Bani din depozite
Yves Weerts este prezent pe piaţa imobiliară românească din 2007. El a cumpărat nouă hectare de teren, lângă Deva, pe care a construit un centru de depozitare şi spaţii de birouri la cererea retailerului francez Carrefour. El a încasat anul trecut circa 10 mil. euro din vânzarea acestui parc logistic către CTP, bani care se întorc acum în proiectul Unirii View.
Omul de afaceri este un pasionat al curselor de maşini şi a fost pilot amator până acum câţiva ani. Acum manageriază echipa W Racing Team care concurează în clasa de curse GT.
Antreprenorul belgian a fost proprietarul celui mai mare operator logistic din Benelux, compania Weerts Transports & Logistics. Divizia imobiliară şi cea de transport au fost vândute în 2008, Yves Weerts rămânând doar cu divizia de furnizare de servicii. În ultimii ani, el a reluat investiţiile în spaţii logistice pe teritoriul Belgiei.