Capital: Cum ati ajuns sa alegeti profesia de maseur?
Guy Demont: Cand aveam sapte ani, am aflat de la doctori ca mama mea mai are de trait doar un an. De la o varsta frageda, am fost confruntat cu bolile si moartea, si acest lucru mi-a marcat existenta. De-a lungul timpului, am avut peste 50 de accidente. La 22 de ani, aproape ca nu ma mai tineam pe picioare. Doctorii mi-au spus ca este cazul sa ma gandesc la un scaun cu rotile. Am urmat nenumarate tratamente de recuperare, in care am fost supus la mai mult de 500 de manipulari vertebrale.
Capital: Data fiind starea in care va aflati acum, inteleg ca au fost foarte bune.
Guy Demont: Unele mai bune, alte mai putin… Uneori aveau efect, alteori nu, ceea ce m-a facut sa cred ca efectul nu vine din cunostinte, ci de la felul in care masajul este practicat si de la ceea ce este in jur. La cinci ani, mi-aduc aminte, voiam sa ma fac prestidigitator. Intotdeauna mi-a placut sa lucrez cu degetele. Am facut arte martiale si yoga. Nu sunt muzician, dar m-a pasionat, la fel de mult, si muzica. La un moment dat, dupa experientele traumatice personale prin care am trecut, m-am intrebat cum as putea ajuta la randul meu oamenii, folosind tot ceea ce imi place si stiu sa fac.
Capital: si ati creat o tehnica de masaj care imbina arta cu tehnica.
Guy Demont: Pana sa ajung la o metoda personala, am studiat destul de mult. La 27 de ani am devenit liber-practician. Pregatirea propriu-zisa a durat vreo sase ani, dar am urmat incontinuu cursuri de naturopatie, osteopatie, drenaj limfatic – metoda Vadder – reflexologie, dermalgii reflexe si auriculoterapie, metoda doctorului Henri Jarricot. Cred si simt insa ca am devenit profesionist doar de vreo zece ani.
Capital: Ati avut un mentor?
Guy Demont: In viata mea am intalnit doua persoane importante: Margaret Elke, creatoare a masajului californian, „Sensitive Gestalt Massage”, si Henri Jarricot, recunoscut pentru auriculoterapie. El este cel care a inventat-o, nu chinezii. Mana lui a fost cea mai frumoasa din cate am cunoscut in aceasta viata. A lucrat pana la 84 de ani. Dupa 60 de ani de practica, ii trebuiau patru ore pentru a se ocupa de o persoana.
Capital: Prin ce este diferita metoda dvs. si stilul de instruire practicat?
Guy Demont: Am reusit sa creez o tehnica menita sa combine toate stilurile invatate. Nu stiu daca este cea mai buna, dar asa am gandit-o. Sincer, cred ca ceea ce am invatat eu, de la cursuri, dar si din ceea ce am simtit cand eram bolnav, pe masa, ar trebui sa se predea inca din scoala primara. Este mai important sa inveti sa atingi omul, decat sa joci fotbal. Ma pasioneaza tehnica atingerii, ori tocmai aceasta este pe cale de disparitie acum.
Capital: Care este explicatia?
Guy Demont: Dezvoltarea tehnologiei, aparitia unor echipamente performante de investigatie, posibilitatea de a introduce datele in computer si a scoate la imprimanta, aproape instantaneu, rezultatele si medicatia. Aceasta inseamna evolutie, dar nu si pentru mine. Eu consider acest tip de progres un dezastru pentru omenire. Romania inca nu a trecut la acest dezastru.
Capital: De aceea ati venit aici?
Guy Demont: Da. Am predat cursuri in nenumarate tari ale lumii. Am primit foarte multe propuneri de a lucra, dar nu am gasit pe nicaieri aproape ce cautam. In Franta, spre exemplu, oamenii nu mai vor sa lucreze. Vor lucruri rapide, superficiale. In Taiwan, oamenii se comportau ca la armata. In SUA trebuia sa ma lupt cu ei ca sa vina la timp sau sa nu vorbeasca in timpul lectiei. In Romania am gasit oameni dornici sa invete si sa lucreze, fara orgolii, pretentii sau sofisticati, asa cum sunt occidentalii.
Capital: Cat dureaza un curs?
Guy Demont: Ca sa inveti bazele masajului ritmic, adica 80% din tehnica, iti trebuie 12 zile. Pe aceasta baza poti apoi construi masajul artistic. Este ca in muzica sau in teatru. Mai intai inveti partitura sau textul. De abia dupa aceea inveti sa interpretezi partitura sau textul. Asta poate sa dureze ani.
Capital: Cam cati?
Guy Demont: Am elevi cu care lucrez de 15 ani. Perfectiunea nu are limita.
Capital: Mai exista in lume scoli similare cu aceasta creata de dvs.?
Guy Demont: Nu exista in lume ceea ce fac eu acum. Nu exista in nici o scoala din cele 15 tari in care am lucrat pana acum la care sa se invete modul in care trebuie sa-ti folosesti mana. Ceea ce nu se intampla in alte meserii. Trebuie sa descoperi sensibilitatile ei pentru a putea transmite celui cu care lucrezi o anumita stare.
Capital: V-am auzit, la un moment dat, folosind termenul de masaj de frumusete pentru ceea ce practicati.
Guy Demont: O persoana relaxata este o persoana frumoasa. De aceea i se spune masaj de frumusete. 85% din boli sunt generate de tensiunile acumulate in corp: dureri, necazuri, stres, spaime.
Capital: Sa inteleg ca metoda are indicatii terapeutice in diverse afectiuni?
Guy Demont: Eu vreau doar sa relaxez, sa fac placere, pentru ca de asta avem nevoie. Daca nu o faci din suflet, nu poti transmite acest sentiment.    n

Cu tot sufletul la munca

Razvan Dumitrica este unul dintre putinii romani care a parti-cipat la cursul profesorului Guy Dumont. Acum se pregateste sa dea examenul de licenta. A absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport, sectia kineto-terapie. Acolo a invatat, timp de un an, practica masajului suedez. „Este unul simplu, care se invata in toate scolile. Cursul dlui Dumont m-a ajutat in depasirea limitei de a atinge o persoana. Cand faceam un masaj, ma gandeam doar la faptul ca persoana respectiva trebuie sa plece relaxata din mainile mele. In timpul orei de masaj, ma gandeam insa la ale mele. Cand am lucrat cu Guy Dumont, mi-am dat seama ca nu numai mainile mele trebuie sa lucreze, ci intregul meu corp trebuie sa fie in armonie cu cel de langa mine. Am descoperit ca acolo unde lucrez trebuie sa am si sufletul.”

Profilaxia frumusetii

Simona Thiery a absolvit, in urma cu sase ani, Facultatea de Medicina, specializarea Fizio- kinetoterapie. Lucreaza la spitalul Grigore Alexandrescu, unde se ocupa de recuperarea starii de sanatate a copiilor. Pentru Simona Thiery medicina nu inseamna insa doar patologie, ci si profilaxie. De aceea a inceput sa colaboreze cu firma Cella Center. Acum este directorul medical al centrului. In septembrie, anul trecut, a aflat ca se organizeaza cursuri de masaj ritmic si artistic si secundar de drenaj limfatic. „In Romania nu exista un curs adevarat de masaj limfatic. Am aflat de tehnica Vadder si m-am inscris la acest curs. Aflasem de Guy Dumont din literatura de specialitate. Este o personalitate recunoscuta international. Dupa ce am mers la curs, m-am convins ca este ceea ce auzisem doar despre el, ca este unul dintre cei mai buni profesori existenti acum in lume.”Simona Thiery spune ca a asistat la una dintre cele mai elaborate metode de masaj. Ceea ce a vazut i-a deschis orizontul profesional. „Masajul clasic suedez, care se invata in toate scolile, are vreo 30 de tehnici. Masajul profesorului Guy Dumont are peste 300 de tehnici.”

MAPA DE cursuri

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile 12-13 iunie: Planificarea strangerii de fonduri si durabilitate
Cursul se adreseaza tuturor persoanelor care activeaza in organizatii neguvernamentale si care doresc sa inteleaga mecanismele procesului de planificare a strangerii de fonduri si durabilitatii. Informatii suplimentare: Tel:310.01.77, e-mail dianab@fdsc.ro. Formularul de inscriere este disponibil si la adresa www.fdsc.ro/ro/cursuri/frames/registration.html.

Institutul Cultural Roman
10 iulie-2 august, Baia Mare: Cursuri de limba, cultura si civilizatia romaneasca
Programul se adreseaza, in general, studentilor si specialistilor straini din domeniul umanist, precum si tuturor celor interesati de studiul limbii romane si de cunoasterea istoriei, artei, literaturii, folclorului si traditiilor romanesti.
rInformatii suplimentare:
rnTel./fax: 230.14.87;
rne-mail: raluca@icr.ro; www.icr.rorn

rnRTH Consulting
rn11, 12 iunie sau 9, 10 iulie: Plati si garantii in operatiunile de export-import
rnCursul se adreseaza firmelor/intreprinzatorilor care deruleaza contracte de export-import cu parteneri din strainatate si are ca obiectiv prezentarea principalelor metode de plata si tipuri de garantii bancare utilizate in comertul international.
rnPret: 180 euro + TVA
rn18 iunie sau 3 iulie: Surse alternative de finantare a operatiunilor de export-import
rnCursul se adreseaza firmelor/intreprinzatorilor care deruleaza contracte de export-import si are ca obiectiv prezentarea tehnicilor moderne de finantare utilizate in comertul international ca o alternativa la creditarea clasica.
rnPret: 100 euro + TVA
rn19-20 iunie: Manipulare comportamentala aplicata in domeniul vanzarilor si negocierii
rnProgramul are ca scop pregatirea cursantilor care vor sa devina buni specialisti in vanzari. Categoria vizata: reprezentanti vanzari, supervisori vanzari, directori vanzari.
rnPret: 150 euro + TVA
rn26-27 iunie: Strategii, tehnici si tactici avansate in negociere
rnProgramul are ca scop pregatirea cursantilor in vederea atingerii de maxima eficienta. Categoria vizata: administratori firme, directori generali, directori vanzari, directori conturi speciale, supervizori conturi speciale, negociatori, category manageri, personal achizitii, personal vanzari.
rnPret: 150 euro + TVA
rnFormatii suplimentare: Tel: 410.11.28, e-mail: marketing@rthconsulting.ro.
rnrn