Un genetician răstoarnă descoperirile celor de la NASA!
Un om de știință de la Universitatea Cornell, parte a prestigioasei Ivy League, susține că oamenii ar fi putut să „ducă accidental în spațiu” microbi, care au supraviețuit „ călătoriei pentru a-și face noua casă pe Marte”, conform informațiilor transmise de thehill.com
„Microbii sunt pe Pământ de miliarde de ani și sunt peste tot. Sunt în interiorul nostru, pe corpurile noastre și în jurul nostru. Unii se pot strecura chiar și prin cele mai curate camere”, a spus geneticianul Cristopher Mason.
Viața descoperită pe Planeta Roșie ar fi putut proveni din laboratoarele NASA
Mason a scris într-un articol că viața descoperită pe Planeta Roșie ar fi putut proveni, de fapt, din laboratoarele NASA, în ciuda procedurilor minuțioase de curățare la fața locului și a asamblării navelor spațiale în camere specializate.
Vehiculele precum Perseverance sunt construite în încăperi sterilizate iar fiecare componentă este curățată înainte de a fi adăugată. Totuși, „este aproape imposibil să ajungi la zero biomasă”, spune Mason.
Potrivit acestuia, sistemele de filtrare din camerele respective oferă un strat suplimentar de protecție iar „doar câteva sute de particule pot contamina fiecare centimetru pătrat”.
Omul de știință spune că propriile sale cercetări teoretice au arătat dovezi ale microbilor care au potențialul de a fi problematici în timpul misiunilor spațiale, deoarece conțin gene care îi fac mai capabili să reziste la radiații și frig.
Aparent, aceste camere sterile ar putea servi drept proces de selecție evolutivă pentru cele mai dure organisme, care ar putea avea șanse mai mari de a supraviețui unei călătorii pe Planeta Roșie, explică omul de știință.
Noile organisme pot face ravagii asupra unui ecosistem
Descoperirile cercetătorilor ar putea provoca ceea ce se numește „contaminare directă”, adică momentul în care călătorii duc ceva intenționat sau neintenționat de pe o planetă pe alta, explică Mason, punctând că noile organisme „pot face ravagii” asupra unui ecosistem.
Geneticianul a remarcat că această contaminare este „nedorită din perspectivă științifică” deoarece un microb ce provine de pe Pământ ar putea arăta destul de diferit când este expus altei planete.
Explicația omului de știință
„Microbii ar putea face drumul spre Marte, chiar și după curățarea înainte de lansare și expunerea la radiații în spațiu, iar genomul lor se poate schimba atât de mult încât să arate cu adevărat altfel în altă lume, așa cum am văzut recent cu microbii care au evoluat pe Stația Spațială Internațională.
Dacă aceste tipuri de specii ar fi găsite în solul marțian, ar putea declanșa concluzii greșite asupra trăsăturilor universale ale vieții sau ale vieții marțiene.
În cele din urmă, oamenii vor pune piciorul pe Marte, purtând cu ei cocktailul de microbi care trăiesc pe și în interiorul corpului nostru. Și acești microbi se vor adapta, muta și se vor schimba. Și putem învăța și de la ei.
Pot chiar să facă viața pe Marte mai tolerabilă pentru cei care merg acolo, deoarece genomurile unice care se adaptează la mediul marțian ar putea fi secvențiate, transmise înapoi pe Pământ pentru caracterizare ulterioară și apoi utilizate pentru terapie și cercetare pe ambele planete”, a conchis omul de știință.
Sursa foto: Dreamstime