Refrenul potrivit caruia oamenii de afaceri romani se confruntau cu un nivel insuportabil al fiscalitatii era adevarat doar pentru cei care nu stiau sa exploateze sistemul. Nenumaratele reglementari legate de amanari, scutiri si reesalonari ale platilor catre buget au triplat birocratia si au facut loc coruptiei. Pe scurt, au creat un paradis pentru cei care au stiut sa profite. Pentru acestia, fiscalitatea nu era mare deloc, pentru ca ei nu prea ajungeau sa plateasca impozite statului. Sigur ca, la timpul lor, unele facilitati au fost pe deplin justificate. Sistemul a scapat insa de sub control.
De aceea, incercarea de a aplica o singura lege, clara si egala pentru toata lumea, este un act de curaj.
Mugur Isarescu si Traian Remes incearca acum sa schimbe mentalitatea potrivit careia statul trebuie pacalit prin toate mijloacele. Toate declaratiile oficiale indica intentia de a scoate la lumina economia subterana. Mai precis, reducerea impozitului pe profit si eliminarea sistemului complicat de facilitati fac ca pretul platit pentru evaziune sa fie mult prea mare in comparatie cu efectul obtinut. In principiu, intentia este, asa cum spuneam, curajoasa, dar corecta.
Intrebarea care se ridica este in ce masura economia romaneasca va raspunde producand mai multe incasari la buget. In ultimii ani, economia s-a prabusit si a tras dupa ea profiturile firmelor si puterea de cumparare a cetatenilor. Simpla reducere a fiscalitatii nu va face companiile mai profitabile. La fel, nu ii va determina pe cei care reduceau artificial profiturile sa plateasca dintr-o data. Pentru moment, relaxarea fiscala nu va avea, probabil, nici un efect vizibil din punctul de vedere al bugetului si al prosperitatii firmelor. In ceea ce priveste facilitatile, cele acordate deja raman in vigoare, deci nici de aici nu vor fi incasari suplimentare.
Mai mult, patronii au gasit si de aceasta data nod in papura, acuzand o crestere de preturi din cauza majorarii taxei pe valoarea adaugata la unele produse de baza.
Ca atare, cei doi ministri nu castiga, in acest moment, nici bani, nici popularitate. Primele rezultate se vor vedea, cel mai probabil, la mijlocul anului, cu ocazia primei rectificari bugetare, cand Remes va trage linie si va calcula ce-a avut si ce-a pierdut.