Din cauza pandemiei de coronavirus, care a făcut numărate victime la nivel mondial, am fost nevoiți să ne distanțăm social și să păstrăm o distanță de cel puțin 2 metri între noi. Acest lucru a afectat strângerea mâinii, gestul vechi de mii de ani, devenit în epoca modernă un salut standard.
Potrivit șefului Institutului Național de Boli Infecțioase din Statele Unite ale Americii este probabil să renunțăm la acest gest în viitor.
„Să fiu sincer, nu cred că ar mai trebui să ne strângem mâinile, vreodată”, declara, în urmă cu aproape 2 săptămâni, Anthony Fauci.
Dacă acest sfat ar fi urmat întocmai, ar însemna o schimbare profundă în comportamentul uman. De mai bine de un secol, strânsul mâinilor a devenit forma tradiţională de salut în societatea noastră, în vreme ce originile acestei forme de salut datează de milenii.
„Acum, când întinzi mâna cuiva, întinzi, de fapt, o armă biologică”, afirmă Gregroy Poland, expert în boli infecţioase la Mayo Clinic, unul dintre cele mai prestigioase institute de cercetare medicală din Statele Unite.
„Acest obicei e unul demodat care nu-şi mai găseşte locul într-o cultură modernă, cu oameni care realizează cât de uşor se pot răspândi infecţiile microbiene”, consideră Poland.
Cu ce s-ar putea înlocui acest gest?
Ritualurile se pot schimb indiferent de cât de vechi sunt. Dovada o stă epidemia de ciumă din Europa medievală, atunci când Franța a renunțat la obiceiul de a se pupa pe obraz.
„E nevoie de un şoc mare pentru a ne face să ne schimbăm obiceiurile culturale”, este de părere Gregory Poland.
Conform experţilor în comunicare, nu neapărat gestul de a da mâna cu cineva e important, cât semnificaţia sa culturală şi ideea de cooperare şi dorinţa de colaborare pe care le include.
Astfel, alte gesturi, precum salutul prin mişcarea uşoară a capului sau chiar atinsul coatelor, metodă folosită deja, ar putea înlocui în viitor strânsul mâinilor, după ce criza provocată de pandemia de Covid-19 va fi depăşită.