Bank of America preconizează o corecție fiscală abruptă în România

Corecție fiscală abruptă pentru România! Țara noastră începe anul fiscal cu un deficit bugetar real aproape de 10%, avertizează Bank of America. Măsurile adoptate de Guvern la începutul anului sunt considerate insuficiente, iar ajustările suplimentare vor fi realizate sub presiunea piețelor externe. De asemenea, Banca Națională a României ar putea amâna reducerile de dobândă până la vară.

Corecție fiscală abruptă pentru România! Potrivit raportului, „perspectivele negative ale ratingurilor de credit apar ca justificate”.

Economia României pornește în 2025 sub presiunea corecției fiscale necesare, ca urmare a abaterilor înregistrate în trimestrele precedente.

Un semnal de alarmă important provine acum de pe Wall Street, unde există rezerve privind atingerea țintei de deficit bugetar de 7% stabilite de Guvernul României. Anunțul privind amânarea indexării pensiilor și înghețarea salariilor din sectorul public nu reușește să convingă investitorii internaționali despre angajamentul țării în privința consolidării fiscale.

„Măsurile anunțate de noul guvern este probabil să fie insuficiente”, arată un raport al Bank of America remis clienților și analizat de Profit.ro.

În opinia analiștilor băncii americane, care la sfârșitul anului trecut gestionau active de peste 3,3 trilioane de dolari, deficitul bugetar la începutul acestui an se apropie mai mult de 10% decât de obiectivul de 8,7% anunțat de autorități pentru finalul anului trecut.

„Credem că România va evita o retrogradare deplină a ratingurilor de credit până la niveluri sub cele de investire, însă perspectiva negativă este justificată, în viziunea noastră”, spune cel mai recent raport al instituției de credit cu privire la piețele emergente.

Închiderea anului 2024 cu un deficit bugetar mai mare decât cel anticipat generează provocarea unei corecții fiscale și mai drastice în 2025.

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a estimat deficitul bugetar al anului trecut la 8,7%, după o creștere a cheltuielilor guvernamentale de 21% în primele 11 luni, depășind semnificativ dinamica de 13% a încasărilor la bugetul de stat.

„Marea depășire a țintei din 2024 după câteva runde de revizuiri subminează credibilitatea viitoarelor planuri de consolidare fiscală, în viziunea noastră”, precizează raportul Bank of America.

Sursa citată mai amintește că Guvernul a stabilit inițial o țintă de deficit bugetar de 5%, însă aceasta a fost revizuită la 6,9% în septembrie și la 7,9% în octombrie, iar la finalul anului a fost depășită cu aproximativ un procent.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Facebook, Tanczos Barna

Necesar de finanțare mai mare decât s-a estimat inițial

În acest context, statul ar putea avea un necesar de finanțare prin eurobonduri estimat de Bank of America între 13 și 15 miliarde de euro, o sumă mai mare decât intervalul de 10-13 miliarde de euro indicat de Ministerul Finanțelor.

„Incertitudinea fiscală este exacerbată pe mai departe de majoritatea fragilă a noului guvern (52%) și de alegerile prezidențiale reprogramate pentru 4 mai, prelungind calendarul electoral”, se arată în raportul de pe Wall Street.

„Credem că în absența unor presiuni externe, respectiv mutări la nivelul ratingurilor de credit și presiuni ale pieței, deficitul bugetar pe 2025 va fi peste noua țintă de 7% din PIB a Guvernului”.

Guvernul estimează cerințele brute de împrumuturi pentru 2025 la 217 miliarde lei, adică 11,2% din PIB, însă Bank of America le evaluează la 227 miliarde lei, respectiv 11,7% din PIB. În ceea ce privește necesarul de finanțare net, conform datelor oficiale, acesta se ridică la 145 miliarde lei, în timp ce estimările băncii americane îl plasează la 155 miliarde lei.

„Punctul de plecare pentru bugetul pe anul 2025 este, de fapt, mai aproape de 10% din PIB decât estimarea de 8,7% pentru finalul anului 2024. Aceasta ia în calcul indexarea cu rata inflației a pensiilor, salariile din sectorul bugetar și alte beneficii sociale care inițial erau programate pentru 1 ianuarie 2025”, precizează raportul citat.

Noile măsuri fiscale ar putea să nu fie de ajuns

Noul guvern a adoptat o serie de măsuri fiscale, însă analiștii americani consideră puțin probabil ca acestea să fie suficiente pentru a reduce deficitul bugetar la 7%. În ceea ce privește cheltuielile, măsurile includ anularea indexării pensiilor, înghețarea salariilor din administrație și a altor beneficii sociale, precum și reducerea valorii voucherelor de vacanță.

Ajustarea totală estimată pentru aceste cheltuieli se ridică la aproximativ 1% din PIB. Pe partea de venituri, guvernul a eliminat facilitățile fiscale pentru sectoarele IT, construcții și agricultură, a redus pragul de înregistrare a microîntreprinderilor, a majorat taxa pe dividende la 10% și a introdus o nouă taxă pe construcțiile speciale. Impactul acestor măsuri este estimat la 0,37% din PIB în 2025 și la 0,42% în 2026.

„Planul de buget pentru 2025, așteptat la finalul lunii ianuarie, va aduce mai multă claritate asupra fezabilității țintei de 7%”, spun specialiștii de la Bank of America, indicând așteptări pentru adoptarea bugetului de către Parlament în cursul lunii februarie.

„În orice caz, mai multe măsuri fiscale vor fi necesare după alegerile prezidențiale din mai”, mai precizează ei.