GARBE, unul dintre cei mai mari investitori europeni în spații logistice și industriale, își îndreaptă atenția către România pentru extindere. Cu active de peste 15 miliarde de euro, compania explorează oportunitățile de dezvoltare pe o piață imobiliară locală din ce în ce mai atractivă. Acest demers face parte din strategia lor de creștere în Europa Centrală și de Est.

GARBE, unul dintre cei mai mari investitori europeni ia în calcul extinderea în România

Grupul GARBE, un jucător important în sectorul imobiliar industrial și logistic din Germania și Europa, a confirmat că explorează oportunitățile de extindere în România. Reprezentanții companiei au răspuns întrebărilor privind posibilitatea intrării pe piața românească, subliniind potențialul acesteia.

„În prezent analizăm întreaga regiune, iar România este o piață atractivă pe care o luăm în considerare datorită potențialului său”, a declarat Martin Polak, Managing Director pentru Europa Centrală și de Est la GARBE Industrial Real Estate Slovakia, într-un interviu preluat și de presa internațională.

Martin Polak, Garbe
SURSA FOTO: GARBE

Această intenție vine în contextul unei perioade de expansiune strategică pentru grupul GARBE, care și-a consolidat recent prezența pe mai multe piețe internaționale prin parteneriate puternice.

Parteneriate strategice și extinderea în România

Anul acesta, GARBE a încheiat acorduri semnificative cu două dintre cele mai mari fonduri de investiții alternative din lume, BlackRock și Brookfield. De asemenea, Profit.ro a relatat că grupul GARBE și-a început deja pregătirile pentru a intra pe piața imobiliară românească, unde a început să recruteze personal.

Grupul GARBE, condus de Christopher Garbe, gestionează active imobiliare evaluate la peste 15 miliarde de euro în 11 țări, fiind unul dintre cei mai mari investitori în spații logistice și industriale din Europa.

Pe segmentul logistic, compania deține active în valoare de 10,6 miliarde de euro, cu o suprafață totală de 6,4 milioane de metri pătrați. Pentru a pune această cifră în context, liderul pieței din România, CTP, gestionează active evaluate la 13,6 miliarde de euro, având o suprafață închiriabilă de 11,8 milioane de metri pătrați în 10 țări.

Tranzacții semnificative pe piața românească

Piața industrial-logistică din România a înregistrat anul acesta două dintre cele mai mari tranzacții din sector. Cea mai importantă tranzacție a fost vânzarea portofoliului industrial al Globalworth către CTP, o tranzacție în valoare de aproximativ 168 de milioane de euro.

Acest portofoliu includea 270.000 de metri pătrați de depozite și terenuri pentru dezvoltări viitoare în mai multe orașe din România. Această tranzacție este printre cele mai mari din istoria pieței industriale din România, fiind depășită doar de vânzarea Europolis Park către fondul suveran GIC din Singapore în 2016.

Pe locul doi ca valoare se află achiziția de către WDP a trei parcuri logistice situate în Chitila, Constanța și Târgu Mureș, pentru suma de 110 milioane de euro. Aceste parcuri au fost cumpărate de la dezvoltatorii Globalworth și Global Vision.

Ultimele intrări pe piața logistică românească

În 2021, un alt jucător important, Fortress, cu acționari majoritari de la cel mai mare fond de pensii din Africa, a pătruns pe piața imobiliară românească prin achiziția parcului logistic Eli Park 1 din Chitila. Tranzacția, în valoare de 26,7 milioane de euro, a fost realizată de la frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, și de la antreprenorul Ionuț Dumitrescu.

Aceste mișcări recente evidențiază interesul crescut al investitorilor internaționali pentru piața logistică și industrială din România, o piață care continuă să atragă atenția unor nume mari.

GARBE și parteneriatele cu BlackRock și Brookfield

GARBE a încheiat în septembrie un joint venture cu un fond administrat de BlackRock, cu scopul de a crea un portofoliu de proprietăți imobiliare logistice, axat pe sustenabilitate. Prima achiziție realizată în cadrul acestui parteneriat a fost un teren de 20 de hectare în Salzgitter, Germania, unde se va construi un centru logistic de 70.000 de metri pătrați.

În vara anului trecut, Brookfield, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, a semnat un joint venture cu GARBE, urmărind să investească peste 100 de milioane de euro din capitaluri proprii în oportunități imobiliare din piețele europene. Brookfield a achiziționat participația majoritară într-un portofoliu de șapte active logistice deținute de GARBE, consolidând astfel o relație de lungă durată între cele două entități.

Expansiunea GARBE și perspectivele pentru piața imobiliară

GARBE operează în mai multe sectoare, având șase divizii dedicate, dintre care una se axează exclusiv pe dezvoltarea de proiecte industriale.

Alte divizii sunt specializate pe rezidențial, birouri, retail, property management, energie regenerabilă și infrastructură.

În 2022, divizia industrială a strâns 400 de milioane de euro de la investitori germani și internaționali pentru fondul Garbe Logistics Real Estate Fund Plus III. Acest fond, cu un volum de investiții planificat de 5 miliarde de euro, este cel mai mare fond pan-european al GARBE dedicat investitorilor instituționali.

GARBE are o tradiție de peste 55 de ani și aproximativ 600 de angajați, operează 18 birouri în Europa. Printre acestea se numără locații în țări precum Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Polonia și Slovacia.

Piața imobiliară din România a înregistrat o creștere semnificativă în prima jumătate a anului 2024, cu tranzacții comerciale (birouri, spații comerciale, depozite și hoteluri) în valoare de 419 milioane de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Consultanții imobiliari de la Colliers sunt optimiști cu privire la atingerea pragului de 1 miliard de euro în tranzacții până la sfârșitul anului 2024.