Tranzacţia va spori activele Eldorado, mai ales în Grecia şi Turcia, şi va crea un grup de exploatare a zăcămintelor de aur, cu lichidităţi semnificative şi influenţă financiară necesară pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare. "Suntem extrem de mulţumiţi că am încheiat această tranzacţie mutual benefică. Integrarea afacerii European Goldfields cu a noastră va înzestra Eldorado cu o afacere de exploatare a aurului în regiunea Aegean", a declarat Paul Wright, directorul general al Eldorado.
Oferta reprezintă o primă de aproape 50% faţă de preţul acţiunilor European Goldfields la închiderea şedinţei bursei din Toronto din 5 decembrie, ultima zi de tranzacţionare înainte ca firmele să anunţe negocierile. European Goldfields a fost mult timp percepută ca o ţintă potenţială pentru rivalele sale, în special după ce a primit o serie de aprobări în Grecia, îndelung întârziate, care i-ar putea permite sa devină o companie minieră de mărime medie la nivel global şi unul dintre cei mai importanţi producători de aur din Europa. Eldorado, care deţine şase mine operaţionale în Asia, Europa şi America de Sud, a fost mult timp văzută ca un potenţial investitor în European Goldfields, deoarece are deja proiecte operaţionale în Turcia şi în Grecia.
Un fond de investiţii din Qatar a devenit acţionar European Goldfields
În octombrie, un fond de investiţii suverane din Qatar a achiziţionat de la firma elenă Ellaktor o participaţie de 10% în compania European Goldfields pentru un miliard de dolari. În urma tranzacţiei cu Goldfields ar urma să fie create între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă în Grecia. De asemenea, fondul din Qatar va acorda un împrumut de 600 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unor exploatări aurifere în Grecia.
Grupul grec Ellaktor este acţionar al European Goldfields, firma care deţine drepturi de exploatare a minei Certej din România.
Deva Gold reprezintă o asociere între statul român şi compania European Goldfields, care deţine 80% din acest proiect. La Certej, proiectul minier propus constă în procesarea a trei milioane de tone de minereu anual, iar durata exploatării în carieră deschisă ar fi de 11 ani şi jumătate, în timp ce întreaga operaţiune minieră ar dura 16 ani.
În urmă cu un an evz.ro a relatat pe larg scandal referitor la eliberarea primul aviz de mediu pentru proiectul Deva Gold. Conform sursei citate, Nicolae Stanca, directorul general al Deva Gold, la acea dată, firma care dezvoltă proiectul, spunea că statul român ar avea nevoie de peste 30 de milioane de euro pentru a închide şi ecologiza zona minieră Certej, unde din 2006, când au fost sistate activităţile miniere, nu s-a mai investit deloc.
După ce guvernul a închis Mina Certej în 2006, localitatea a rămas fără alternative sociale. În vara anului trecut, rata şomajului (23%) era dublă faţă de cea pe judeţ. La o populaţie totală de 3.500 de locuitori, 272 de persoane apte de muncă se aflau în evidenţe ca şomeri.
Cine sunt acţionarii Deva Gold
Licenţa de exploatare de la Mina Certej este deţinută de Deva Gold. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului (actualizate în iulie 2009), acţionarii principali sunt Deva Gold (Barbados) LTD (80%) şi compania de stat Minvest Deva (19,25%), scria atunci Evenimentul zilei.
„Deva Gold Certej e o sucursală a European Goldfields. În acte, apare cu acţionarul majoritar din Barbados pentru că aşa s-a înfiinţat atunci, cu 10 ani în urmă. Nu eram atunci aici şi nu ştiu exact cum s-a procedat. Nu cunosc exact structura acţionariatului străin pentru că se modifică de la o lună la alta, European Goldfield fiind listată la Bursă”, explică Nicolae Stanca, directorul Deva Gold.
Proiectul minier de la Certej necesită investiţii estimate la 190 de milioane de dolari. La finele lunii martie 2010, European Goldfields a încheiat un acord cu cinci bănci pentru un credit de 125 de milioane de dolari.
Potrivit investigaţiilor apărute în presă de-a lungul vremii, Deva Gold a fost înfiinţată în 1997 prin asocierea unui off-shore, controlat de controversatul om de afaceri Frank Timiş, cu societatea de stat Minvest Deva. Ulterior, Frank Timiş şi-a vândut acţiunile, preluate de actualii investitori.