Dupa renuntarea la importurile centralizate de pigmenti, acest sector a ramas descoperit in Romania. Un grup de oameni de afaceri bihoreni, specializati in industria chimica, dupa elaborarea unui atent studiu de piata a ajuns la concluzia ca productia de materie prima pentru industria ceramicii, emailului si sticlariei ar insemna o afacere profitabila. Astfel, in anul 1993, la Oradea, a fost infiintata compania Cerasil SA, specializata in productia de frite pentru ceramica, pigmenti si coloranti termorezistenti.
Cerasil Oradea numara, in anul 1994, sase angajati, care incercau sa produca materie prima pentru parteneri romani, specializati in industria ceramicii, sticlariei si a emailului. Firmele romanesti au renuntat la importurile de pigmenti si alte materii prime necesare acestei industrii, suficient de bine reprezentate pe plan national. Profitand de acest vid de piata, conducerea Cerasil a investit in dezvoltarea mijloacelor de productie. Totodata, s-au facut investitii majore in structurile de productie. Pe langa fabrica existenta la Oradea au fost deschise doua baze de productie la Fagaras si Timisoara. „Am aplicat un management constructiv, dar, in acelasi timp, agresiv. Astfel, am reusit sa punem bazele unui sistem de productie performant, capabil sa acopere intreg necesarul de pigment necesar industriei din Romania, declara Dorel Cor, director general la Cerasil SA. In momentul de fata, fabricile Cerasil acopera 60% din piata autohtona a emailului si aproximativ 40% din cea a pigmentilor. Pe langa clientii romani, printre care se numara cele mai mari companii specializate in productia de ceramica, sticlarie si vase emailate, 25% din productia companiei bihorene este destinata pietei externe. „Intentia noastra este de a mari cantitatea de produse pentru export. Avem vanzari in Ungaria, Anglia si Germania, iar anul viitor vom intra pe piata din Iugoslavia, spune managerul Cerasil. Peste 50% din necesarul de materie prima este cumparat de pe pietele externe, in special Luxemburg si Anglia.
Cercetarea este
secretul succesului
Unul dintre cele mai dezvoltate departamente ale firmei este cel destinat cercetarii. Au fost recrutati cei mai priceputi chimisti care lucreaza pentru Cerasil in regim de foc continuu. „Ne-am dat seama ca numai prin mentinerea acestui departament la cele mai inalte standarde vom reusi sa progresam si sa facem fata modificarilor permanente existente pe piata. Pentru noi, necesitatile clientului reprezinta principala motivatie, sustine directorul Dorel Cor. Specialisti din cadrul facultatilor de chimie din Timisoara, Cluj si Bucuresti colaboreaza cu cercetatorii de la Cerasil. Laboratoarele de cercetare de la Oradea sunt intr-un permanent schimb de informatii cu cele ale principalilor beneficiari, cum ar fi: Intreprinderea de vase emailate Sighisoara, Ceramar Baia Mare sau Emailul Rosu Medias. La Oradea s-au obtinut, in premiera in Romania, diverse produse necesare industriei de ceramica sau sticlarie.
In perioada 18-20 noiembrie, Cerasil Oradea a organizat un important eveniment din domeniul industriei chimice. La Baile Felix, pentru trei zile, peste 80 de companii din sectorul sticlariei, emailului, pigmentilor si ceramicii, precum si institute de cercetare, au participat la „Forum 99 – Arta ceramicii, emailului si sticlariei. Initiatorii Forum 99 au reprodus modelul anglo-saxon de descoperire a ideilor prin metoda seminariilor si meselor rotunde cu ajutorul procesului de „brainstorming.
Reprezentanti ai celor mai mari companii din industria silicatilor au avut sansa sa schimbe opinii si sa discute cu cercetatorii, reusind imbinarea informatiilor detinute de cei care au „cheia teoretica si cei care se ocupa de implementare si vanzare.
La Oradea, s-au strans marile firme europene
Simpozionul a beneficiat si de atentia Ministerului Industriei si Comertului, care si-a trimis doi reprezentanti. „Aceasta manifestare a avut ecou la nivel national, tinand cont de faptul ca au avut ocazia sa se intalneasca cei mai mari producatori, cercetatori si vanzatori din domeniu, este parerea Ninei Achim, director in cadrul Ministerul Industriei si Comertului. La lucrarile Forum 99 a fost prezent si directorul tehnic pentru Europa Centrala a celui mai mare producator de materie prima din industria pigmentilor din Europa – Sepulchre Luxembourg, Jean Bernard Adjoud.
„Ideea de a reuni clientii, furnizorii si cercetatorii este foarte apreciata de compania pentru care lucrez. Acesta este motivul pentru care am participat la acest simpozion. Eu cred ca micile companii, asa cum este cea de la Oradea, pot da o noua imagine industriei chimice romanesti. Prezenta noastra pe piata din Romania este mai timida, comparativ cu tari precum Polonia sau Ungaria, unde reforma a existat, intr-adevar, iar piata s-a dezvoltat foarte bine, spune Jean Bernard Adjoud. In concluzie, industria chimica din Romania are sanse de progres prin infiintarea unor intreprinderi mici, care sa produca la standarde internationale. Exista specialisti, dar nu exista un mediu care sa permita dezvoltarea unor astfel de afaceri.
Un grup de chimisti a gasit formula succesului
2 decembrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 2 decembrie 1999, 14:00
Dupa renuntarea la importurile centralizate de pigmenti, acest sector a ramas descoperit in Romania. Un grup de oameni de afaceri bihoreni, specializati in industria chimica, dupa elaborarea unui atent studiu de piata a ajuns la concluzia ca productia de materie prima pentru industria ceramicii, emailului si sticlariei ar insemna o afacere profitabila. Astfel, in anul 1993, la Oradea, a fost infiintata compania Cerasil SA, specializata in productia de frite pentru ceramica, pigmenti si coloranti
Etichete: arhiva,
cerasil,
oradea
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook