Cu 1.000 de lei îţi poţi amenaja o grădiniţă în balcon, iar cu 10.000 de lei, o grădină adevărată în faţa casei. Piaţa uneltelor pentru grădinărit, estimată la 100 de milioane de euro, va creşte cu 10% anual în următoarea perioadă. Motivul? Românii, fie că locuiesc la bloc, fie la vilă îşi amenajează grădina.
Patricia Ionescu se numără printre bucureştenii norocoşi, posesori ai unei case cu o grădină de 50 de metri pătraţi în cartierul Tei. În fiecare dimineaţă, îşi admiră florile, iar în weekenduri, o parte din puţinul timp liber îl acordă grădinăritului. „E un hobby al meu, de când eram mică, dar de care pot să mă bucur de vreo doi ani, de când spaţiul îmi permite. E o plăcere să faci shopping pentru grădină, în condiţiile în care au apărut magazine specializate“, spune Ionescu. Ca ea, multe alte femei. Iar costurile lunare pentru îngrijirea grădinii se ridică la circa 200 de lei.
Numărul mare de case ridicate în ultimii ani a dat naştere unui nou gen de preocupare şi pentru persoanele din mediul urban. Dacă grădinăritul era mai curând o activitate pentru cei din afara marilor oraşe sau pentru cei puţini care deţineau o vilă, acest mod de a-ţi petrece timpul liber a luat amploare. Chiar şi apartamentele din complexele rezidenţiale care permit creşterea florilor au dus la o creştere a pieţei echipamentelor pentru grădinărit.
Piaţa cu cea mai dinamică dezvoltare este cea a moto-coaselor (foarfeci de grădină, maşini de tuns gazonul). Valoric, piaţa de unelte pentru grădinărit depăşeşte 100 de milioane de euro. „Ne aşteptăm la ritmuri de creştere a pieţei echipamentelor şi utilajelor pentru grădinărit de peste 10% pe an . Această piaţă se va apropia de maturitate în următorii ani, dincolo de un punct urmând să se stabilizeze“, spune Ioan Mezei, director general al producătorului Stihl, subsidiară a Andreas Stihl AG&Co, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială a uneltelor pentru grădinărit.
Şi retailerii înregistrează creşteri semnificative ale vânzărilor de produse pentru grădinărit. „Clienţii se orientează înspre astfel de activităţi pentru a se relaxa, indiferent dacă locaţia le permite o grădină sau doar amenajarea unei terase pe balcon“, spune Andreea Mihai, director de marketing la Carrefour. În prima parte a acestui an, retailerul francez a înregistrat o creştere cu 4% a vânzărilor de produse pentru grădinărit, comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut. Cele mai vândute produse au fost seminţele (inclusiv butaşii şi bulbii), ghivecele, pământul pentru flori, uneltele şi consumabilele mici. „Această categorie a avut o evoluţie pozitivă, crescând odată cu diversificarea produselor la preţuri avantajoase“, declară Andreea Mihai.
Grădină la bloc? Acum se poate
Potrivit Petronelei Comănescu, biolog la Grădina Botanică din Capitală, cele mai bine vândute plante sunt ficusul şi bromeli. În funcţie de sezon, românii îşi schimbă florile. Experţii afirmă că toamna este sezonul crizantemelor, primăvara, al răsadurilor de plante anuale (salvie şi tagetes), vara, al trandafirilor şi iarna, al brazilor tăiaţi şi al plantelor de interior. Ce este esenţial de ştiut pentru un posibil posesor de grădină? În primul rând, trebuie cunoscute nevoile plantelor (lumina, apa şi solul). „Esenţial este ca la plantele care cresc la umbră, atunci când sunt cumpărate şi puse în grădină, să nu fie expuse la lumină puternică“, spune Petronela Comănescu. Mai trebuie ţinut cont şi de dăunătorii care proliferează în urma schimbărilor climatice. Când vine vorba de gazon, consumatorul trebuie să ţină cont de sol şi de expunerea la lumină sau la umbră.
Cât costă amenajarea unei grădini? În funcţie de locaţia sa, preţul poate varia de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Pentru o grădină de balcon, se scot din buzunar până la 2.000 de lei. Însă, trebuie ţinut cont de spaţiu, de obicei foarte limitat la locuinţele din blocuri. Ideal, în acest caz, ar fi conceperea unei mici grădini pe verticală. Se recomandă plantele căţărătoare sau suspendate. Dacă balconul este închis, nu se recomandă cultivarea plantelor de exterior. Pe timpul verii, balconul trebuie să fie umbrit, umiditatea ridicată şi plantele pulverizate zilnic cu apă.
În cazul unei grădini la vilă, costul amenajărilor poate porni de la 6.000 de lei, dar în funcţie de suprafaţă şi de stilul ales pentru decorare, poate ajunge şi la 10.000 de lei. „Românii preferă stilul mixt, cu foarte multe plante anuale, iar uneori aleg să le combine cu mobilier de plastic, spune Comănescu. Există, de asemenea, şi grădini amenajate în stil clasic, cu peluză şi arbuşti sau cu gard viu tăiat în forme geometrice. „Mobilierul recomandat pentru astfel de grădini este cel din fier forjat“, adaugă biologul. În schimb, grădinile în stil englezesc au întotdeauna trandafiri şi arcade. Tot în funcţie de opţiunea stilistică, mobilierul poate fi rustic şi, păstrând linia, cu foarte mulţi copaci sau pomi fructiferi.
Spune-mi ce grădina ai ca să-ţi spun cine eşti
REPERE O grădină în România are o suprafaţă medie de 150-200 de metri pătraţi. Amenajarea unui astfel de spaţiu costă aproximativ 3.000 de euro.
FORMALĂ Este tipul de grădină mică, în linii drepte şi cu structuri bine delimitate, cu gard viu, foarte puţine straturi de flori, adesea de aceeaşi specie. Este specific caselor de vacanţă.
SALBATICĂ Este grădina cu o bancă sau cu un aranjament de roci. Gama de flori este foarte variată, iar dispunerea lor pe suprafaţă se face aleatoriu. Întotdeauna, o astfel de grădină are trandafiri.